Intel: Detská fakultná nemocnica v Košiciach testuje moderné bezdrôtové technológie

Tlačový servis  /  21. 06. 2007, 12:39

Lekári na Oddelení detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice Košice začali s testovaním mobilných zariadení, ktoré majú zlepšiť efektivitu práce a prístup k malým pacientom.

Oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice Košice, spolu s niektorými z popredných technologických spoločností zahájili pilotný projekt „MOBILITA V ZDRAVOTNÍCTVE - WLAN Onkológia v DFN Košice”. Cieľom tohto projektu, ktorý bol dnes oficiálne spustený, bude počas takmer šiestich mesiacov preveriť prínos spojený s užívaním bezdrôtových informačných technológií v nemocničnom prostredí, a to hlavne z pohľadu praktického využitia a bezpečnosti.

V dnešnej dobe je bežným trendom implementovať informačné technológie do širokej škály oblastí. Existuje ale prostredie, kde je používanie informačných technológií do značnej miery limitované z dôvodov napríklad bezpečnostného rizika, a to nie len z pohľadu úniku citlivých informácií, ale tiež v zmysle nebezpečia rušenia okolitých zariadení (interferencia spôsobená bezdrôtovým prenosom). Takýmto prostredím sú nemocnice alebo iné zdravotnícke zariadenia, v ktorých sú používané prístroje, ktoré vyžadujú elimináciu všetkých rizík možnosti narušenia. Nebolo by dobré celkom zamedziť možnosti používania niektorých technológií v prostrediach, kde by sa mohlo zdať, že práve takého riziko rušenia existuje. Niektorí výrobcovia preto zamerali svoj výskum týmto smerom a prišly s výrobky, ktoré v porovnaní s jinými typmi prenosných PC zmienené riziko obmedzily. Jedná se o některé modely notebookov s dotykovou obrazovkou (Tablet PC), umožňujúce pripojenie k bezdrôtovej sieti pre prenos dát prostredníctvom Wi-Fi technológie a obsahujúce certifikáciu pre zdravotníctvo, ktorá stanovuje bezpečnostné limity pre prácu s bezdrôtovými technológiami v lekárskom prostredí.

Na Oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice Košice bude 5 lekárov testovať zariadenie Tablet PC zapojených do bezdrôtovej siete. Prostredníctvom pripojenia do tejto siete budú môcť lekári z akéhokoľvek miesta oddelenia pristupovať k dátam pacientov, laboratórnym výsledkom a ďalším údajom. Všetok prenos dát bude šifrovaný a chránený heslom, rovnako ako prístup do nemocničného informačného systému, tak aby boli zachované všetky bezpečnostné predpisy a bolo zamedzené akýmkoľvek rizikám odcudzenia citlivých dát.

Súčasťou softwarového vybavenia testovaných prístrojov je i kontrolný modul liekových interakcií, čo je počítačový program, ktorý lekárom i lekárnikom pomôže zistiť, či konkrétny pacient neužíva lieky, ktoré sa navzájom neznášajú.

„Pri našej práci je komunikácia výsostne dôležitým prvkom. Získavanie informácií v reálnom čase je pre schopnosť rozhodovania sa veľmi dôležitá, či už v rámci samotnej práce alebo v komunikácii s kolegami a rodičmi pacientov. Veríme, že po implementácii tohto systému sa zjednoduší komunikácia a prenos informácií pomocou zariadení Tablet PC. Vývoj v medicíne kladie na komunikáciu v jej všetkých podobách veľké nároky, preto sme sami zvedaví, nakoľko sa podarí tu našu na základe tohto projektu zlepšiť,“ povedala primárka Oddelenia detskej onkológie a hematológie MUDr. Irina Oravkinová.
 
„Sme na začiatku pilotného projektu, učíme sa pracovať na ňom „za pochodu“ a občas máme určité problémy, ktoré riešime priebežne. Odhľadnúc od toho, vidíme v projekte veľkú budúcnosť, ktorá povedie k uľahčeniu práce lekára (v zmysle jednoduchšej administratívy) a zlepšeniu komunikácie s pacientmi a ich rodičmi,“ dodala primárka.

Detská fakultná nemocnica Košice se tímto projektem vydává na cestu digitální integrace. Díky informačním a komunikačním technologiím, jakými jsou například bezdrátové sítě, mobilní kliničtí asistenti, nemocniční informační systémy či aplikační modul interakcí léků, mohou lékaři a sestry jednoduše nahlížet do dokumentace pacienta a ordinovat další léčebné či ošetřovatelské úkony přímo u jeho lůžka. Potřebné informace mají tedy dostupné kdykoliv a kdekoliv je právě potřebují. Informační a komunikační technologie snižují celkově administrativní zátěž zdravotníků, kterým tak zůstává více času na vlastní péči o pacienty.

„Příklady z nemocnic, kde již k digitální integraci došlo, jsou jednoznačné. Úspora minimálně jedné čtvrtiny pracovní doby, snížení či úplné odstranění duplicit jak v indikovaných vyšetřeních, tak i v podávaných lécích. Zrychlení procesu příjmu pacienta a navýšení průchozí kapacity zdravotnického zařízení, které vede k vyšším příjmům zařízení a zvýšenému komfortu pacienta. Redukují se či dokonce úplně odstraňují čekací doby, jednotlivé kroky při příjmu pacienta na sebe plynule navazují. To vše vede pochopitelně k vyšší spokojenosti pacienta s poskytovanými službami,“ uvedl MUDr. Pavel Kubů ze společnosti Intel.

Na riešení pilotného projektu sa okrem Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach podieľajú firmy Fujitsu Siemens Computers, Intel, Microsoft, Cisco, LCS Electronics, LYNX a INFOPHARM.

Neprehliadnite: