Bude „na malte“ pršať? – Weather Watcher

Július Pastierik  /  28. 06. 2007, 00:00

Chcete vedieť, aké bude počasie počas vašej dovolenky, ktorú zrejme, ako väčšina Slovákov, strávite „na malte“? Vyskúšajte program Weather Watcher, ktorý vám to napovie.

Už v článku o kartovom súbore hier „PySol“, ktorú sme priniesli pred týždňom sme hovorili, že napriek všetkým našim želaniam nemusí byť počasie počas našej dovolenky dobré. Pravdaže, je otázne, čo je to „dobré“ a čo je to „zlé“ počasie – pokiaľ ju musíme stráviť, ako obvykle, „na malte“ u svokry, potom nech radšej niekedy prší. Ale to sme už odbehli niekam inam.


Výber "malty"

Konečne však aj Slovač začína cestovať na dovolenky po svete a preto sa, samozrejme, aj zaujíma, aké je kde aktuálne počasie a aká je tam predpoveď na najbližšie dni, ktoré tam chce stráviť. Existuje viacero možností, ako toto zistiť cez internet – od rozšírení pre niektoré internetové prehliadače až po samostatné programy, ktoré získavajú informácie z príslušných serverov.

Aktuálne počasie v Malte

Jedným z takýchto programov je aj dnes predstavovaný freeware Weather Watcher. Umožňuje zobrazovať údaje o počasí vrátane predpovede na 10 dní pre cca 77 tisíc miest na celej zemeguli. Špeciálne pre USA potom dokáže zobrazovať aj niektoré miestne údaje, ktoré som však podrobnejšie neskúmal. Za to som nezabudol na už spomínanú Maltu (pravdaže, neviem, v akom štáte som vlastne vybral toto mesto, v ponuke boli až štyri) a zosnímal som väčšinu obrazoviek o aktuálnom počasí práve v tejto – mne neznámej – končine sveta.

Hodinový prehľad počasia

V prvom rade, čo musíme urobiť, je zadať miesto, pre ktoré chceme získať predpoveď. Na rozdiel od niektorých svojich konkurentov (napr. rozšírenie pod prehliadač Mozilla Firefox) nepozná až také detailné miesta, ako je napríklad naša dedina, mnohým to však nebude prekážať. Ak hľadané mesto pozná, následne preň zobrazí údaje o počasí.

Predpoveď na 10 dní

Zobrazované údaje o aktuálnom počasí sú naozaj komplexné a mnohé z nich (napr. intenzívnosť UV žiarenia) v letnom období neoceniteľné. Program zobrazuje teplotu, oblačnosť, vlhkosť vzduchu, tlak, viditeľnosť, smer a rýchlosť vetra, rosný bod, už spomínanú intenzívnosť slnečného UV žiarenia a pod. Zároveň vidíme podrobnejšiu predpoveď na príslušný deň a noc. Všetky základné údaje nám program dokáže zobraziť v hodinovom intervale, takže si môžeme urobiť naozaj dobrý prehľad o nastávajúcom dni.

Výber mesta z definovaných miest

Podľa nastavenia sa nám údaje môžu obnovovať hoci aj každú minútu, takže si dokážeme zaistiť naozaj aktuálne informácie. Pokiaľ to nepožadujeme, môžeme si nastaviť obnovovanie údajov aj po hodinách (maximálne piatich) či dokonca manuálne – t.j. po spustení programu musíme sami najprv stlačiť tlačidlo „UPDATE“, ak chceme získať aktuálne údaje.

Aktuálne počasie v Sliači s pomocnou informáciou o vetre

V prípade, že sa presunieme nad niektorý zo zobrazovaných údajov, podľa ich druhu sa nám v žltom vyskakovacom okienku zobrazia aj ďalšie doplnkové, informačné či vysvetľujúce údaje. Na tomto mieste však musíme upozorniť, že program je iba v angličtine, takže nám nezostáva nič iné, než sa trochu naučiť základné výrazy o počasí. Na druhej strane zobrazované ikony sú dosť prehľadné na to, aby nám prípadný jazykový deficit až tak veľmi nerobil problémy.

Aktuálne počasie s doplnkovými údajmi pre vybranú hodinu

V rámci desaťdňovej predpovede počasia je táto robená osobitne pre deň a osobitne pre noc. Okrem údajov o počasí nás program informuje aj o čase východu a západe slnka. Pri zobrazovaných údajoch si môžeme nastaviť nielen to, čo všetko chceme zobrazovať, ale aj v akých jednotkách. Hoci sa to môže niekomu zdať zbytočné, ak pocestuje do krajiny, kde sa stretne povedzme s údajmi udávanými v míľach a stupňoch Fahrenheita, môže sa mu orientácia v týchto jednotkách zísť.

Európa zo satelitu

Ako zaujímavý doplnok je možnosť získať aktuálnu mapu zo satelitu, pričom máme k dispozícii naozaj veľké množstvo meteorologických satelitov, ktoré sú rozmiestnené ponad celou zemeguľou. Týmto spôsobom vidíme nielen počasie na území, ktoré nás zaujíma, ale aj v jeho okolí, čo môže byť (a mnohokrát aj je) rozhodujúce pre vývoj počasia.

Vyskakovacie okienko v System TrayProgram sa po zmenšení uloží do systémovej lišty, kde je indikovaný číslom, ktoré udáva aktuálnu teplotu na vybranom mieste. Pokiaľ sa na túto ikonu presunieme, vo vyskakovacom okienku sa nám zobrazia vybrané aktuálne údaje o počasí toho miesta, ktoré máme práve zvolené pre zobrazovanie. Zároveň cez túto ikonu môžeme program aj ukončiť, pričom musíme použiť pravé tlačidlo myši a cez následne zobrazené kontextové menu zvoliť príslušnú voľbu. Pravdaže, nájdeme tu aj ďalšie možnosti, ako je nastavenie programu, nápoveda a pod.

Na záver ešte spomeňme, že program funguje aj na starších počítačoch (stačí mu verzia operačného systému Windows 98, ale, pochopiteľne, funguje aj na všetkých vyšších verziách). Weather Watcher je však program pre predpoveď počasia a zrejme veľká skupina používateľov ho bude chcieť mať neustále pri sebe a nielen doma či v práci na „veľkých“ počítačoch. Preto je potešiteľné – a pre mnohých možno to najdôležitejšie – že existuje aj vo verzii pre Pocket PC a Smartphone.

Internet: http://www.singerscreations.com/Software.asp

Neprehliadnite: