Tvoríme si e-shop, diel 1.

Jakub Žilinčan  /  12. 06. 2007, 00:00

Každý z nás aspoň raz premýšľal o tom, aké by bolo byť pánom svojho času, čo sa roboty týka. Podnikanie na internete je ideálnym riešením, a dokonca sa stáva čoraz obľúbenejším. V tomto tutoriále si postupne vytvoríme vlastný internetový obchod, vďaka ktorému sa splnia Vaše sny.

Analýza stránky
Zo všetkého je asi najdôležitejšie premyslieť si, na čo má byť stránka určená. Po výbere vhodného zamerania si však treba uvedomiť ďalšiu vec, a to, či mám šancu presadiť sa na trhu. Ak áno, ste už len krôčik od rozbehnutia fungujúceho podnikania. Nuž, a čo by to bola za firmu, keby nemala svoje zastúpenie aj na internete.

Kúsok teórie
Nieje ani tak ťažké napísať určitý skript, ako si ho premyslieť. Je veľmi dôležité, aby ste pracovali s funkciami, ktoré dobre poznáte a ich činnosť je Vám dôverne známa. Preto aj ja používam skôr jednoduchšie, no nemenej účinné príkazy.

E-shop je veľká výzva aj pre skúseného programátora, preto si treba jeho štruktúru dobre premyslieť. Často je skvelým pomocníkom pri náčrte databáz aj papier a pero.

Budeme potrebovať

  • Hosting s podporou PHP a MySQL (vhodné sú aj freehostingy)
  • Čas a chuť :-)

Štruktúra stránky
Pomaly sa dostávame už do tej praktickejšej časti. Naša stránka bude naozaj prepracovaná, preto nemá zmysel vypísať hneď na začiatku všetky súbory, ktoré použijeme. Zoznámime sa s nimi počas ďalších pokračovaní.
Dôležité ale je, aby sme mali vytvorenú adresárovú štruktúru. Tá je pomerne jednoduchá, no často budeme musieť meniť atribúty pre čítanie, zápis a vykonávanie určitého priečinka.

Na to nám skvelo poslúži Total Commander. Zmena atribútov sa vykonáva pre súbory nahrané na serveri a to tak, že pravým tlačítkom myši označíme príslušný adresár a v hornom menu pokračujeme Súbory-> Zmena atribútov -> určité číslo. Toto číslo sa nazýva aj CHMOD.

Postup

  1. V hlavnom adresári stránky si vytvoríme priečinok s názvom "rs", v ktorom bude nahraný celý redakčný systém e-shopu.
  2. Tomuto adresáru nastavíme chmod na 775.
  3. Priečinok "rs" bude ďalej obsahovať "baner" (pre ukladanie obrázkov na reklamu), "novinky" (pre ukladanie obrázkov noviniek), a "produkty" (kde budú uložené všetky obrázky produktov).
  4. Všetkým týmto adresárom nastavíme chmod na 777.

zmenaatributov

chmod

Vytvorili sme si hlavnú štruktúru stránky, prežili sme možno trošku nezaujímavú teóriu, no v ďalšom dieli sa ponoríme hlbšie do tajov praxe. Ukážeme si pár skriptov a pomaly začneme tvoriť náš redakčný systém. Máte sa na čo tešiť.

Neprehliadnite: