Intel ISEF: Slovensko na prestížnej medzinárodnej súťaži

Tlačový servis  /  07. 06. 2007, 17:05

Zo Slovenskej republiky sa na medzinárodnej súťaži Intel ISEF zúčastnili štyria študenti, ktorí vyhrali na Festivale vedy a techniky usporiadanom organizáciou AMAVET v novembri 2006.

Výhercovia, štyria mládenci z rôznych kútov Slovenska, reprezentovali Slovenskú republiku a výsledky vlastnej výskumnej práce na najprestížnejšej súťaži vedecko-technických projektov sveta Intel ISEF. Svetový veľtrh vedeckých projektov mladých ľudí so záujmom o vedu a techniku sa tentokrát konal v meste Albuquerque v štáte Nové Mexiko v dňoch 13. - 18. máj 2007.

Slovensko na súťaži reprezentovali: Daniel Hudzík (17) s projektom Impulzné napájacie zdroje, Michal Valíček (18) s projektom Robot-stopár a tímový projekt Naša meteorologická stanica" autorov Tomáša Korfanta (17) a Petra Gondu (18). Na medzinárodnú súťaž postúpili z národnej prehliadky a súťaže vedecko-technických projektov a výskumných prác mladých ľudí do 20 rokov Festival vedy a techniky, ktorú organizuje Asociácia pre mládež vedu a techniku - AMAVET už 15 rokov.

„Napriek tomu, že sme nezískali ocenenie, pokladáme naše pôsobenie na pôde Intel ISEF za úspech. Veď dostať sa na najprestížnejšiu súťaž projektov mladých ľudí so záujmom o vedu a techniku je podľa mňa úspechom," hovorí Jozef Ristvej, predseda asociácie AMAVET a riaditeľ Festivalu vedy a techniky a dodáva: „Konkurencia bola tento rok vysoká, 1211 najlepších projektov z celého sveta hovorí samo za seba. Verím, že o rok sa nám opäť podarí umiestniť na súťaž tri projekty, čo je maximum, ktoré môžeme poslať. To však už nezáleží len od nás, ale samozrejme aj od kvality projektov, ktoré budú súťažiť na Festivale vedy a techniky v novembri, ktorý je jedinou postupovou možnosťou na Intel ISEF zo Slovenska."

Medzinárodná súťažná prehliadka Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) bola vytvorená v roku 1950 americkou neziskovou organizáciou Science Service, ktorej hlavnou úlohou je popularizácia vedy a podpora študentov so záujmom o vedu a techniku.

Neprehliadnite: