Vysoké ceny ADSL internetu mohli klesnúť už minulý rok

Tlačový servis  /  05. 06. 2007, 22:14

Slovanet oceňuje, že monopol konečne prestal svojimi cenovými podmienkami nútiť záujemcov, aby si k internetu kupovali aj pevnú linku. Na druhej strane je stále presvedčený, že tento krok mal nastať oveľa skôr. V minuloročnom prieskume Slovanetu bolo až 90% účastníkov proti zdražovaniu oddeleného internetu. Slovak Telekomu tak trvalo viac ako rok, že dal za pravdu oponentom a konečne umožnil užívateľom kúpiť si samotný internet bez telefónnej prípojky ST za rovnakú cenu ako s ňou.

Dlhodobý tlak a pravdepodobne aj nedostatočný predaj ADSL internetu definitívne prinútil monopol na trhu pevných liniek, Slovak Telekom (ST, T-Com), aby svojimi cenovými podmienkami prestal nútiť užívateľov internetu platiť aj za telefónnu linku T-Com-u. Telekom uvedený model pred viac ako rokom rázne odmietal. Novými podmienkami podľa Slovanetu T-Com pripustil, že to bola chyba. Cena „čistého“ internetu ku ktorému si užívateľ môže, ale už nemusí kúpiť aj pevnú telefónnu linku, je konečne rovnako výhodná.


Slovanet upozorňoval Slovak Telekom na potrebu takéhoto cenového zrovnoprávnenia internetu už začiatkom minulého roka. V zákazníckom prieskume Slovanetu o viazanosti internetu s telefónnou službou sa proti zdraženiu internetu pri jeho oddelení vyjadrilo viac ako 90% účastníkov. „Keby bol Telekom k tomuto kroku pristúpil už dávnejšie, mohol nielen prispieť k rýchlejšej penetrácii internetu na Slovensku, kde ďaleko zaostávame za zvyškom Európy, ale mohol tiež udržať percentuálny rast predaja svojich internetových služieb,“ hovorí Roman Greguš, vedúci oddelenia marketingu v Slovanete.


Slovanet zároveň upozorňuje na to, že T-Com, ktorý doteraz nepriamo nútil užívateľov ADSL internetu všetkých operátorov využívať aj telefónne služby T-Com-u, týmto silne obmedzoval konkurenciu v poskytovaní hlasových služieb. Slovanet sa preto ešte v septembri 2005 obrátil na Protimonopolný úrad SR, ktorý by mal v tejto veci v dohľadnom čase rozhodnúť, keďže práve konkurencia je kľúčovou hybnou silou zlepšovania a zlacňovania služieb pre širokú verejnosť.


Súvisiace informácie:

Neprehliadnite: