Ohnivé brány pre každého IV. – Comodo Firewall Pro

Július Pastierik  /  18. 06. 2007, 00:00

Ako obvykle, hoci som minule písal, že to je posledný diel seriálu o firewalloch, predsa len musím napísať ešte jeden článok, pretože firewall Comodo Firewall Pro si to naozaj zaslúži.

Po predstavení programu Jetico Personal Firewall som si myslel, že nenájdem lepší freeware firewall, ktorý by mal také isté (alebo veľmi podobné) možnosti nastavovania parametrov – IP adresy, protokoly, porty,… Preto ma milo prekvapilo, že sa v tejto oblasti vyskytuje program, ktorý to všetko umožňuje – Comodo Firewall Pro.

Pracovné rozhranie Comodo

Žiaľ, hneď na úvod musím povedať, že tento program síce podporuje zdieľanie internetu, ale nie so stanicami, kde je operačný systém Windows 98 a preto sa hodí pre tých používateľov, ktorí nemajú takúto počítačovú sieť. Na rozdiel od programu Jetico Personal Firewall ho ani nenainštalujete na staršie počítače so systémom Windows 98, čo je napr. v mojom prípade nevyhovujúce, lebo druhý (dosť starý) počítač, ktorý slúži ako písací stroj a zároveň s ním chodíme v sieti na internet má práve tento operačný systém.

Podrobné nastavenie parametrov

Venujme sa však vlastnému programu Comodo Firewall Pro. Hneď na úvod uvediem, že podľa môjho názoru je určený ako pre používateľov, ktorí požadujú firewall jednoduchý, bez toho, aby ho museli pracne nastavovať a zároveň aj pre tých, ktorí sa s ním chcú „pohrať“. Je to tak preto, lebo v základnom prevedení umožňuje prácu, ktorá je skoro rovnaká s programami ZoneAlarm či Sunbelt Personal Firewall – jednoducho stačí, ak príslušnému programu povolíme alebo zakážeme prístup na internet.

Zoznam aplikácií s príslušnými povoleniami

Dokonca pri vlastnom pridávaní nám program ani iné možnosti neponúka. To hlavné sa však ukrýva v jeho vnútri – tam nájdeme možnosť rozšíreného nastavenia pre každý program, kde sa už dostávame na úroveň programu Jetico Personal Firewall, t.j. môžeme nastaviť rozsah IP adries, protokoly, porty atď. Túto problematiku tu však naozaj nebudeme dopodrobna rozoberať, pretože je určená pre odborníkov a potrebu takéhoto nastavovania sme pomerne dobre popísali v recenzii programu Jetico Personal Firewall.

Vlastné nastavovanie je síce trochu rozdielne, ale to je iba z toho dôvodu, že je rozdielne pracovné rozhranie programu. Ostatné vlastnosti zostávajú zachované. Program Comodo Firewall Pro síce nepozná priame definície rolí, ako je tomu u jeho konkurenta, ale iba nepriame, čo však neuberá na jeho výkonnosti.

Nastavenie vlastnej úrovne bezpečnosti

Samozrejme, ako aj v ostatných firewalloch, aj tu nájdeme možnosť definície bezpečných sieťových zón. Tieto nastavenia sú veľmi dôležité najmä z dôvodu zdieľania internetu (aj keď som to osobne nemohol odskúšať). Medzi ďalšie zaujímavé oblasti patrí určite aj nastavenie stupňa bezpečnosti, kde jednoduchým zaškrtnutím príslušných okienok si môžeme nastaviť vlastný stupeň bezpečnosti.

Adresy lokálnej siete

Nemá zmysel, aby sme sa ďalej venovali tomuto vynikajúcemu programu. Iba upozornime, že podľa portálu Matousec.com dosiahol Comodo Firewall Pro prvé miesto a komerčná verzia programu Jetico Personal Firewall druhé miesto. Sú to vlastne jediné dva programy, ktoré dosiahli najlepšie hodnotenie „Excelent“. Freeware verzia programu Jetico Personal Firewall následne obsadila veľmi vynikajúce siedme miesto (hodnotenie veľmi dobré – „Very good“), čím v oblasti freeware programov obsadila druhé miesto.

Preto môžeme na záver iba odporučiť, aby sa používatelia, ktorí nezdieľajú internet, resp. nepoužívajú počítače so staršími verziami operačného systému Windows, pozreli aj na program Comodo Firewall Pro a ostatní na program Jetico Personal Firewall.

Internet: www.personalfirewall.comodo.com/

Neprehliadnite: