Porovnávací test antivírusov

Tomáš Kusenda  /  05. 06. 2007, 00:00

Na internete sa objavil nový porovnávací test antivírusových riešení rôznych spoločností. Test však nebol obyčajný. Programy totiž vyhľadávali vírusy a inú háveď, ktorú nemali vo svojich databázach.

Bola testovaná takzvaná priaktívna detekcia. Je to vlastne detekcia proti vírusom, ktoré nie sú uložené v záznamoch. Všetky antivírusy boli naposledy aktualizované 2.2. 2007 a po tomto dátume sa „zamkli“. Začali sa zhromažďovať vírusy, spyware a iné typy hávedi. Zhromažďovanie sa skončilo druhého mája 2007. V tento deň sa tiež začala testovať priaktívna detekcia 17 antivírusov a jednej betaverzie (z dielne Kaspersky Lab.)

Úspešnosť detekcie bola od 8% do 71%. Problémom však bolo, že tie najlepšie antivírusy v priaktívnej detekcii mali aj najviac falošných poplachov. Konečným víťazom sa stáva slovenská spoločnosť ESET s ich produktom NOD 32 a úspešnosťou 68% a získala ocenenie ADVANED+. V kategórii ADVANCED boli umiestnené G DATA Security, Alwil Avast!, F-Secure, McAfee, Norman ASA, Symantec ale aj chystaný Kaspersky 7 beta.

Všetky výsledky nájdete na www.av-comparatives.org.

Neprehliadnite: