Firewall a antivírus v podobe USB kľúča

Tomáš Kusenda  /  08. 06. 2007, 00:00

Spoločnosť Yoggie Security Systems prišla na trh s naozaj netradičnou novinkou. Je ňou zariadenie s názvom Yoggie Pico. V ňom sa nachádza hardvérový antivírus, firewall a mnoho ďalších utilít pre zabezpečenie PC.

Zariadenie Yoggie Pico pracuje ako zariadenie USB 2.0, pričom tento netradičný kľúč v sebe skrýva vlastný procesor, flash pamäť a pamäť RAM. Zariadenie má dohromady 13 bezpečnostných funkcií, napríklad hardvérový firewall, antivírus, antispyware, antispyware a intrusion detection systém.

Procesor s výkonom 520 MHz dostatočne postačuje na prenos informácii. Zariadenie používa operačný systém Linux 2.6, ktorý je patrične upravený. Aké bezpečnostné riešenia sa používajú, to spoločnosť prísne tají. Na stránke sa však nachádza reklamný banner firmy Kaspersky Lab.

Zariadenie funguje ako plnohodnotný sieťový hardvérový firewall a systém filtrovania bezpečnosti. Na správne fungovanie zariadenia je potrebné nainštalovať nízkoúrovňový sieťový ovládač. Ten všetku sieťovú komunikáciu presmeruje na USB kľúč, kde je následne prevedená analýza.

Zariadenie prakticky zvyšuje rýchlosť celej zostavy, keďže sa stará o všetku bezpečnosť. Hardvérová ochrana môže byť dokonalejšia ako softvérová, ktorá môže obsahovať chyby a stať sa terčom útoku.

Zariadenie využíva vlastnú pamäť RAM s veľkosťou 128MB. Dáta sa nachádzajú na 128 MB flash pamäti, ktorá je z dôvodu bezpečnosti rozdelená na dva 64 MB úseky. Na jednom úseku sa používa podoba súborového systému, ktorá sa inicializuje pri štarte. Druhá časť sa používa počas práce na PC.

Definície sa aktualizujú každých päť minút, čo zabezpečí naozajstnú ochranu, avšak spotreba zariadenia zatiaľ nebola zverejnená.

Zariadenie bude dostupné v Európe a v USA od septembra tohto roku. Za cenu 179 dolárov získate verziu Personal a za 199 dolárov získate verziu Pro. Drahšia verzia obsahuje možnosti centrálneho ovládania viacerých zariadení ako napríklad vo firemných sieťach a tak podobne.

Viac informácii nájdete na yoggie.com

AutorTomáš Kusenda

Neprehliadnite: