Ako sa preberajú články

Július Pastierik  /  31. 05. 2007, 19:03

Známa česká firma 602 zrejme nepozná, čo je to autorský zákon a bez vedomia autora a príslušnej redakcie preberá články.

Firma 602 zaviedla pre používateľov OpenOffice.org, ktorý predáva pod názvom 602Office portál www.602office.cz. Pretože aktívne s týmto kancelárskym balíkom pracujem, zaregistroval som sa na týchto stránkach, aby som mal k dispozícii aktuálne informácie.

Po registrácii som si postupne poprezeral, čo mi táto firma ponúka a dočkal som sa nemilého prekvapenia – zo stránok Inet.sk prevzala PDF verzie mojich článkov o programovaní makier v OpenOffice.org a zverejnila ich pre download na svojom portáli. Pravdaže, firma 602 uverejnila informáciu, že seriál vychádza na portáli Inet.sk, ale kopírovanie týchto súborov nekonzultovala ani so mnou, ako autorom, ani s Inet.sk, ako vydavateľom.

Týmto spôsobom však došlo k poškodeniu autorských práv, pretože k tomu, aby uverejnila cudzie súbory, nemala táto firma povolenie a súbory neboli zverejnené pod voľnou licenciou, ale priamo v nich sa nachádza informácia, že boli vytvorené pre internetový denník Inet.sk. V súčasnosti prebieha v tejto veci jednanie s firmou 602 a uvidíme, ako sa k tejto problematike postaví.

Neprehliadnite: