GENI - nový internet

Tomáš Kusenda  /  01. 06. 2007, 00:00

V roku 1969 vznikol prvý internet. OD jeho založenia sa nakopilo veľké množstvo problémov ako je napríklad bezpečnosť, rýchlosť, míňajúce sa IP adresy a tak ďalej. Preto mnoho výskumných skupín a vedcov hlása nové vybudovanie internetu, ktorý by tieto problémy riešil.

Americká National Science Foundation (NSF) oznámila, že spoločnosť BBN Technologies Inc. dostane grand v hodnote 10 miliónov amerických dolárov počas obdobia nasledujúcich štyroch rokov. Práve spoločnosť GENI – Global Environmnent for Network Innovations má vybudovať testovaciu sieť. Na nej sa budú skúšať nové technológie bez toho, aby sa porušila či znefunkčnila terajšia sieť internetu. Doteraz sa týchto projektov zúčastňovali vedci a výskumníci len vo svojom voľnom čase bez akéhokoľvek nároku na odmenu. Teraz budú účastníci projektu dostávať svoj plat.

Spoločnosť BBN Technologies nebola vybratá len náhodou. Práve táto spoločnosť bola hlavnou, pri vytvorení súčasného internetu. Táto spoločnosť vyhrala v druhej polovici šesťdesiatych rokov konkurz na vývoj a stavbu počítačov, spájajúcich štyri univerzity do takzvanej siete ARPAnet. Táto sieť mala umožňovať vedcom vymieňať si medzi sebou dáta v reálnom čase. Sieť sa postupom rokov rozšírila po celom svete. Teraz ju poznáme ako Internet. BNN bola tiež kľúčovou pri tvorbe elektronickej pošty (e-mail). Práve jeden z jej dizajnérov použil prvý krát v e-maily zavináč (@). Dizajnérom bol Ray Tomlinson.

Teraz má opäť táto spoločnosť pomôcť vytvoriť úplne nový internet, ktorý bude mať nový základ ako aj vlastnosti. Niektorí vedci zastávajú názoru, že záplatu súčasného internetu prinášajú viac škody ako osohu. Konštrukcia GENI by mala začať do roku 2010 a financie na jej zostrojenie sa budú pohybovať na hranici 350 miliónov dolárov.

NSF financuje mnoho projektov na univerzitách a vo výskume cez FIND – Future Internet Network Design. Práve tieto projekty majú tiež prispieť k tomu, aby sa nový typ internetu stal realitou čo najskôr.

Tento skok však bude vyžadovať nový hardvér ako aj nový softvér. Cena všetkého by bola miliardy amerických dolárov. Práve preto bude nový internet funkčný zároveň s tým starším. Až dovtedy, kým drvivá väčšina používateľov, ako aj súkromných či firiem neprejde na nový a lepší internet. Prilákať ich majú hlavne výhody, funkcie a bezpečnosť.

Neprehliadnite: