Najúspešnejší mladí vedátori zo Slovenska

Tlačový servis  /  28. 05. 2007, 10:06

1512 mladých vedátorov a vynálezcov z 50tich krajín, teritórií a oblastí celého sveta súťažilo o 5 miliónov dolárov v štipendiách a cenách na medzinárodnom vedecko-technickom veľtrhu Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair), podporovanom spoločnosťami Intel a Agilent Technologies.

Mladí vedátori prichádzajú na Intel ISEF s projektmi, ktoré by reálne mohli vyriešiť niektoré z najpálčivejších vedeckých problémov, okrem iného aj vývoj efektívnych alternatívnych zdrojov energie, hľadanie liečby autizmu a ďalších vzdelávacích ťažkostí, znižovanie množstva škodlivých látok vo vodných zdrojoch a obmedzovanie elektronického odpadu. Spolu sa v Albuquerque, štát Nové Mexiko v USA stretlo 1211 projektov. Finalisti sa zároveň stretli so skúsenými vedcami, vymenili si názory s nositeľmi Nobelových cien a predstavili svoje objavy.

Je pre mňa cťou stretnúť sa s týmito úžasnými ľuďmi a inšpirovať sa ich záujmom, nadšením a úsilím,“ hovorí Craig Barrett, predseda Správnej rady spoločnosti Intel. „Táto generácia mladých vedcov a vynálezcov celkom určite nájde riešenie radu globálnych problémov a zmení svet k lepšiemu.“


Účasť Slovenska na prestížnej medzinárodnej súťaži

Zo Slovenskej republiky sa na medzinárodnej súťaži Intel ISEF zúčastnili štyria študenti, ktorý vyhrali na Festivale vedy a techniky organizovanom AMAVETom v novembri 2006.

Výhercovia, štyria mládenci z rôznych kútov Slovenska, reprezentovali Slovenskú republiku a výsledky vlastnej výskumníckej práce na najprestížnejšej súťaži vedecko-technických projektov na svete, na svetovom veľtrhu vedeckých projektov mladých ľudí so záujmom o vedu a techniku, Intel ISEF, tento rok v meste Albuquerque, štát Nové Mexiko v dňoch 13. – 18. máj 2007.

Daniel Hudzík (17) s projektom „Impulzné napájacie zdroje“, Michal Valíček (18) s projektom „Robot-stopár“ a tímový projekt „Naša meteorologická stanica“ autorov Tomáša Korfanta (17) a Petra Gondu (18). Svojimi projektmi si získali pozornosť v zápolení 64 projektov na prestížnej súťaži Festival vedy a techniky. Súťaž každoročne organizuje AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku v poradí už 15. ročník tejto súťaže.

Napriek tomu, že sme nezískali ocenenie, pokladáme naše pôsobenie na pôde Intel ISEF za úspech. Veď dostať sa na najprestížnejšiu súťaž projektov mladých ľudí so záujmom o vedu a techniku je podľa mňa úspechom,“ hovorí Jozef Ristvej, predseda asociácie AMAVET a riaditeľ Festivalu vedy a techniky a dodáva: „Konkurencia bola tento rok vysoká, 1211 najlepších projektov z celého sveta hovorí samo za seba. Verím, že o rok sa nám opäť podarí umiestniť na súťaž tri projekty, čo je maximum, ktoré môžeme umiestniť. To však už nezáleží len od nás, ale samozrejme aj od kvality projektov, ktoré budú súťažiť na Festivale vedy a techniky v novembri, ktorý je jedinou postupovou možnosťou zo Slovenska na Intel ISEF.“

Neprehliadnite: