Microsoft sa stal zástancom HD DVD

Tomáš Kusenda  /  23. 05. 2007, 00:00

Tím spoločnosti Microsoft, zaoberajúci sa vývojom hier, vydal vo svojom blogu prehlásenie o tvrdej podpore a presadzovaní HD DVD formátu. Správa sa vyskytla po tom, čo sa na internete začalo skloňovať meno šéfa hernej divízie Microsoftu Petra Moora v súvislosti s možnou podporou Blu-ray (BD).

V blogu sa takisto vyskytli informácie o tom, že podľa spoločnosti je tento formát najlepším krokom do budúcna a určite bude napredovať, pretože Microsoft nemá v pláne podporovať iné formáty.

Microsoft nechce ani len počuť o opustení tohto formátu. Jedným z hlavných dôvodov je priama podpora a vývoj HD DVD v dielňach tejto firmy. Zatiaľ čo Blu-ray ešte len čaká na svoje dokončenie, hlavne čo sa týka interaktívnych vlastností, ochrany proti kopírovaniu a iných, HD DVD má svoju finálnu fázu za sebou. Ďalší problém s Blu-ray môže nastať po finalizovaní formátu, keď staršie modely prehrávačov a mechaník nemusia byť stopercentne kompatibilné. Z tohto dôvodu sa Warner Bros dočasne priklonil na stranu HD DVD, na ktorých vydáva trilógiu MATRIX.

Microsoft navyše v týchto dňoch pripravil aktualizačnú službu pre svoju hernú konzolu X-BOX 360. V nej sa nachádza pravidelná aktualizácia prídavnej HD DVD mechaniky, integrovanej v hernej konzole. Vďaka nej sa podpora mechaniky rozšírila o Digital Stereo (dvojkanálový PCM), Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 a WMA Pro. Vo výstupe na audio nájdete tiež Dynamic Range Control. Zlepšila sa aj podpora, prehrávanie filmov či rodičovská zámka. Moduly MPEG-4 AVC / H.264 boli zlepšené a zobrazovací mód 1080p je plne sfunkčnený na Xbox 360 Elite cez HDCP na obrazovkách podporujúcich HDCP. Ak nemáte prístup k aktualizačnej službe X-Box Live, tak neskôr bude aktualizácia vrátane návodu dostupná na www.xbox.com.

Neprehliadnite: