Disig požiadal Národný bezpečnostný úrad o akreditáciu

Tlačový servis  /  21. 05. 2007, 12:52

Významný slovenský poskytovateľ certifikačných služieb, spoločnosť Disig, požiadal Národný bezpečnostný úrad SR o akreditáciu svojej certifikačnej autority DSCA Disig. Úrad žiadosť v stanovenej lehote posúdi a následne rozhodne o udelení akreditácie. Disig verí, že služby akreditovanej certifikačnej autority, najmä zaručeného elektronického podpisu, bude môcť poskytovať ešte v priebehu tohto leta. Náročné podmienky akreditácie NBÚ doteraz splnilo len niekoľko subjektov.

Spoločnosť Disig zaslala Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) žiadosť o akreditáciu certifikačnej autority DSCA Disig. Po ukončení akreditačného procesu sa tak spoločnosť Disig na Slovensku stane jednou z mála inštitúcií, ktoré sa plne zaoberajú aktivitami v oblasti takzvaného zaručeného elektronického podpisu (ZEP). Legislatíva a NBÚ na jeho vydávanie stanovili prísne pravidlá, ktoré si od prevádzkovateľa vyžadujú značné investície do moderných technológií, bezpečnosti priestorov, aj vnútorných bezpečnostných postupov.

Možnosti na využitie ZEP v praxi s pribúdaním projektov eGovernmentu postupne narastajú nielen v internetovo vyspelejšej Európe, ale aj na Slovensku. „Keď sa za váš elektronický podpis takpovediac niekto zaručí, prináša to mnoho výhod. Bez obáv môžete manipulovať s peniazmi cez hranice, ste spoľahlivým partnerom keď online podávate dôležité dokumenty, môžete sa elektronicky uchádzať o zákazky vo verejnom obstarávaní,“ dáva príklad Ľuboš Batěk zo spoločnosti Disig.

Disig je tiež prevádzkovateľom certifikačnej autority CA Disig, ktorá má za sebou na trhu prvý rok a mesiac svojho fungovania. Za tento krátky čas však už vydala viac ako 7 500 certifikátov. V súčasnosti Disig poskytuje širokú škálu certifikačných služieb pre používateľov bežného elektronického podpisu, zaraďuje digitálny podpis do informačných systémov firiem, poskytuje technickú podporu a poradenstvo pri zvyšovaní podnikovej bezpečnosti a podobne.

Neprehliadnite: