Editor pre štruktúrované diagramy – Dia

Július Pastierik  /  24. 05. 2007, 00:00

Hľadáte zaujímavý vektorový editor pre najrôznejšie štruktúrované diagramy, ako sú elektrické obvody, vývojové diagramy, pneumatické či hydraulické schémy, návrhy sietí atď? Potom nezabudnite vyskúšať program Dia.

Hneď na úvod si uveďme, že vektorový editor Dia je distribuovaný ako slobodný software pod licenciou GNU General Public Licence. Je potešiteľné, že je multiplatformový, takže ho môžeme používať v rôznych operačných systémoch (Linux, Windows). Jeho používateľské rozhranie je preložené aj do slovenčiny (aj keď nie úplne na 100%), takže jeho používanie naozaj nebude robiť vážne problémy.

Plávajúce DIA okná

Niektorí používatelia operačného systému Windows si však budú musieť zvyknúť, že program sa skladá z viacerých plávajúcich okien. V prvom sa nachádza zoznam objektov, ktoré môžeme vkladať do kresleného diagramu. Tento sa nachádza v ďalšom – resp. ďalších oknách, pretože naraz môžeme kresliť viacej diagramov. Okrem toho si môžeme zobraziť v ďalšom okne zoznam kreslených diagramov. Pravdaže, aj všetky ostatné možnosti, ako sú nastavenia, zoznam zásuvných modulov atď. sa otvárajú v osobitných oknách.

Spojenie čiary s objektom

Pozrime sa však bližšie na to, čo nám ponúka v oblasti vlastnej vektorovej grafiky. Ako už bolo naznačené v úvode, tento program je určený pre kreslenie rôznych diagramov. Tomuto zodpovedajú aj jeho možnosti. V zozname objektov nájdeme naozaj veľké množstvo preddefinovaných objektov pre najrôznejšie oblasti použitia. Tieto objekty nie sú nijako uzatvorené, ale môžeme si ich ľubovoľne upravovať, t.j. pridávať ku nim nové objekty vo formáte SVG, rôzne ich premiestňovať tak a pod.

Presun a zmena veľkosti objektu

Vlastná práca je veľmi jednoduchá. Po výbere príslušného objektu (ktoré sú prehľadne rozdelené do mnohých kategórií) stačí, ak klikneme vo vytváranom diagrame na miesto, kde ho chceme umiestniť, alebo ho tam môžeme aj potiahnuť myšou. Pravdaže, pretože sa jedná o vektorový editor, následne môžeme vložený objekt upravovať presúvaním, zmenou jeho veľkosti a pod.

Pre spájanie objektov máme k dispozícii niekoľko druhov čiar, ktoré sú neustále zobrazené nad zoznamom objektov. Nájdeme tu nielen rovné či krivé čiary, ale aj Beziérové krivky, obdĺžnik, elipsu, oblúk, mnohouholník a pod. Pravdaže, do diagramu môžeme vkladať aj text a externé obrázky vo formáte ANI, BMP, GIF, ICO, JPEG, PNG, PNM, RAS, SVG, TGA, TIFF, WMF, XBM a XPM.

Spojenie čiary s objektom, ktorý je už spojený s iným objektom

Pri vlastnom kreslení diagramov požadujeme, aby sa jednotlivé objekty vzájomne spájali „pružnou“ čiarou, t.j., aby sa pri prípadnom presune presúvala aj spojovacia čiara. Z tohto dôvodu je dôležité, aby sa sme vedeli, že pri vložení spojovacej čiary došlo k jej spojeniu s príslušným objektom. Túto informáciu nám program oznamuje veľmi jednoducho tým, že práve pripojený objekt farebne zvýrazní. Na tomto mieste musíme upozorniť, že nie je možné priamo spojiť dva objekty, ale vždy musíme medzi ne vložiť čiaru.

Okno pre prácu s vrstvamiPre zjednodušenie práce je veľmi dôležité používať aj kontextové menu, ktoré je závislé od vloženého objektu. Pomocou neho dokážeme vkladať nové body do mnohouholníkov či Beziérových kriviek, otáčať objekty, pridať vlastný obrázok k vloženému objektu „obrázok“ atď.

Ako sme vo vektorových editoroch zvyknutí, aj Dia umožňuje prácu vo vrstvách, pričom si ich môžeme nastaviť nielen to, ktoré vrstvy vidíme, ale aj to, či môžeme spájať objekty medzi jednotlivými vrstvami. Pre túto prácu máme k dispozícii plávajúce okno „Vrstvy“, kde pomocou jednoduchých ikoniek dokážeme rýchlo nastaviť požadované vlastnosti správania sa.

Práca s vrstvami

Na záver už iba spomeňme, že okrem vnútorného formátu DIA a Dia Shape môžeme vytvorený diagram exportovať do mnohých formátov: CGM, DXF, PLT, HPGL, EPS, EPSI, PNG, SVG, SVGZ, MP, TEX, WPG, FIG a CODE. Súčasťou programu je aj bohatá nápoveda, žiaľ, táto je iba v angličtine. Z domovských stránok sa dá stiahnuť aj podrobnejšia dokumentácia.

Internet: www.gnome.org/projects/dia/


Neprehliadnite: