Veľká zákazka Kapsch CarrierCom v Rakúsku posilňuje pozíciu skupiny Kapsch v Európe

Tlačový servis  /  11. 05. 2007, 09:52

Zákazka od ÖBB na štandardizované celoeurópske rádiové spojenie GSM-R otvára Kapsch CarrierCom nové perspektívy. „To, že sme zvíťazili na domácom trhu výrazne posilňuje naše pozície v strednej a južnej Európe“, hovorí pre rakúsky FORMAT Thomas Schöpf, člen predstavenstva dcérskej spoločnosti firmy Kapsch. „Je to výborná referencia a predpoklad pre ďalšie krajiny, v ktorých sa práve teraz vypisujú súťaže na takéto zákazky.“

Konkrétne ide o Maďarsko, kde sa ponukové podklady mohli odovzdávať do 7. mája. V blízkej budúcnosti by mali byť vypísané súťaže aj v Chorvátsku, Bulharsku a v Poľsku. Na Slovensku a v Čechách už štátne železnice komunikujú za pomoci know-how od firmy Kapsch.

Projekty sú následkom zavedenia jednotného celoeurópskeho vlakového bezpečnostného systému ETCS v 24 krajinách, ktorý Európska únia podporila pokrytím až do výšky dvoch tretín z celkových nákladov. V nordických krajinách - Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko a Taliansko je táto prestavba už uzavretá.

Rakúske štátne dráhy práve začínajú. Projekt predstavuje celkové náklady vo výške 40 miliónov eur, rozdelených do piatich rokov.

Kapsch CarrierCom pôsobí v tomto projekte ako generálny dodávateľ, a tým je zodpovedný za plánovanie siete, výstavbu stavebnej infraštruktúry, montáž antén, ako aj uvedenie do prevádzky a servis siete. Kanadská technologická firma Nortel dodáva najdôležitejšie sieťové komponenty. S ňou Kapsch spolupracoval už pri zákazkách na Slovensku i v Čechách.

Thomas Schöpf, člen predstavenstva Kapsch CarrierCom, označil zákazku od ÖBB na rádiové spojenie medzi vlakmi za kľúčovú pre budúce trhy v strednej a južnej Európe.

Neprehliadnite: