Encyklopédia života – všetky známe organizmy budú odhalené na internete

Michal Kyžňanský  /  11. 05. 2007, 00:00

Encyclopedia of Life predstavuje nevídanú snahu vytvoriť internetový katalóg všetkých doteraz objavených živočíchov, rastlín a organizmov ako celku. Projekt si dal za úlohu detailne popísať takmer 2 milióny organizmov, čo je rozhodne neľahký oriešok. Odhadovaná doba potrebná na dokončenie projektu je 10 rokov.

Podľa vedcov je teraz ideálny čas na podobný projekt, pretože technológie akými sú napríklad rýchle čítanie genetického kódu alebo pokrok v digitálnej technike s vysokým rozlíšením dozreli natoľko, že podobné snaženie sa už nachádza v reálnych medziach. Projekt počíta s finančnou podporou 10 mil. USD od nadácie John D. and Catherine T. MacArthur Foundation a 2,5 mil. USD poskytne nadácia Alfred P. Sloan Foundation. To však nebude postačujúce a celkové náklady sa odhadujú na približne 50 mil. USD.

Do projektu sa zapojili najrenomovanejšie inštitúcie zaoberajúce sa biologickým výskumom medzi ktoré patrí: Fieldovo múzeum, Harvardská univerzita, Marine Biological Laboratory (Woods Hole), Smithsonian Institution, and Biodiversity Heritage Library a botanická záhrada štátu Missouri. Momentálne sa vedú rokovania s austrálskou vládou o prípadnej podpore. Portál Encyclopedia of Life je už v prevádzke a nájdete na ňom vykreslenú víziu projektu, a ako by malo všetko vyzerať. Stránka má do 10 rokov obsahovať takmer 300 miliónov podstránok s jednotlivými organizmami.

“Encyclopedia of Life ponúkne hodnotné informácie o biodiverzite na Zemi každému, kdekoľvek a kedykoľvek”, povedal riaditeľ projektu Dr James Edwards.
 

Zdroj:

itwire.com.au

Neprehliadnite: