Niečo proti spamu: Mail Box Dispatcher

Július Pastierik  /  17. 05. 2007, 00:00

Dostávate veľa nevyžiadanej pošty a chceli by ste ju napr. mazať priamo na poštovom serveri bez sťahovania ich celého obsahu? Potom sa skúste pozrieť na program Mail Box Dispatcher.

Ako autor internetových článkov sa nemôžem vyhnúť tomu, že tam nie sú zobrazené moje niektoré e-mailové adresy. Je len pochopiteľné, že po čase si ich našli rôzne reklamné roboty a – ako inak – začalo mi chodiť veľa nevyžiadanej pošty, tzv. spamu. Pokiaľ to bolo dve – tri správy denne, to sa dalo ešte ako-tak prežiť, ale niekedy to bolo mnohonásobne viac.

Štatistika spamov

Pravdaže, snažil som sa v tomto smere urobiť príslušný poriadok. Ako prvú možnosť, ktorú som urobil, bolo nastavenie antispamového filtra v poštovom klientovi Mozilla Thunderbird, ktorého používam. Jeho možnosti sú však veľmi obmedzené – dokáže sa síce učiť, ale nevyžiadanú poštu napriek tomu vždy sťahuje. Okrem toho môžem v ňom nastaviť iba jednu skupinu (zoznam) ľudí, od ktorých chcem mať poštu vždy stiahnutú, takže sa mi neraz stalo, že mi označil za spam aj poštu od priateľov iba preto, že ich mám zaradených v inej skupine adresára.

Pravdaže, podobné služby poskytujú aj niektoré e-mailové servery. Vtedy mi síce (podľa stupňa nastavenia kontroly) chodilo menej spamu, ale aj tu sa stávalo, že mi ako spam označil mail od známych a musel som navyše pravidelne kontrolovať priamo na poštovom serveri, či sa tam náhodou takýto mail nevyskytuje a vlastnú nevyžiadanú poštu mazať manuálne.

Prijímanie pošty s automatickým mazaním spamu

Zo všetkých uvedených dôvodov som sa začal obhliadať po programoch, ktoré by som naučil rozoznávať nevyžiadanú poštu tak, aby sa mi zbytočne celá nesťahovala a aby následne program automaticky zaistil jej zmazanie priamo na poštovom serveri. Ako jeden z vhodných kandidátov sa ukázal program Mail Box Dispatcher, ktorý sa dá používať o.i. aj v češtine.

Už počas inštalácie sme vyzvaní k tomu, aby sme zadali e-mailové adresy, ktoré má tento program kontrolovať. Samozrejme, ďalšie adresy môžeme pridávať kedykoľvek a program v tomto smere nemá žiadne obmedzenie, čo sa týka ich počtu. Pre každý mail zadávame základné informácie – názov mailu, ako sa nám má zobrazovať v zozname, názov servera prichádzajúcej (POP3) pošty, port (štandardne 110), prihlasovacie meno a prihlasovacie heslo. Pokiaľ heslo nezadáme, budeme ho musieť zadávať pri každej kontrole pošty.

Nastavenie mailových účtov

Ďalej určujeme, koľko riadkov správy sa má stiahnuť z poštového servera do základného náhľadu (štandardne je prednastavená hodnota 20 riadkov) a parametre pre zobrazenie, z ktorých je veľmi zaujímavá farebná ikona, pretože tá istá farba sa zobrazuje aj pri došlej pošte, čo slúži k ľahšej orientácii ktorá pošta komu patrí v prípade, ak používame viacej e-mailových schránok.

Čierna listinaVlastná práca s programom je následne veľmi jednoduchá. Po spustení v pravidelných intervaloch (podľa nastavenia) kontroluje poštové servery a sťahuje niekoľko riadkov pošty. Pokiaľ chceme, môžeme odosielateľov pridávať na čiernu listinu, neoznačovať ich resp. pridávať ich na bielu listinu. K rozoznávaniu spamu slúži následne aj možnosť pridať predmet správy k zoznamu nežiadúcich fráz. Program sa postupne učí a po určitom čase vyhodnocuje pravdepodobnosť, či prijatá správa je alebo nie je spam.

Okrem už uvedených možností môžeme nastaviť správanie sa programu v rôznych „podozrivých“ prípadoch, ako je napr. viacero mailov od jedného odosielateľa s rovnakým predmetom, rôzne správy od viacerých odosielateľov s rovnakým predmetom a pod. Pokiaľ sa však, podobne ako ja, zúčastňujete rôznych e-mailových konferencií, tieto možnosti až tak nevyužijete, pretože tam je bežné, že predmet je ten istý a opakuje sa stále dookola a to nielen pri jednom, ale aj viacerých odosielateľoch. Medzi ďalšie možnosti patrí manuálne nastavenie povolených príjemcov.

Nastavenie filtrov

K uvedeným prípadom (ku ktorým musíme ešte pridať aj percentuálne vyhodnotenie možnosti, že došlá správa je spam, ktoré robí program automaticky) môžeme následne priradiť akciu, ktorú má program vykonať. Práve tu nastavujeme, či sa majú nevyžiadané správy napr. od odosielateľov na čiernej listine mazať priamo na serveri a pod. Pravdaže, pri nových prípadoch, ktoré sa ešte nevyskytli, to musíme urobiť manuálne.

Aby toho nebolo ešte dosť, program nám navyše poskytuje nástroje na tvorbu vlastných prípadov a aj vlastných akcií (kde môžeme napríklad spustiť o.i. program pomocou príkazového riadku), takže si ho môžeme naozaj upraviť úplne podľa našich požiadavok. Týmto sa z neho stáva veľmi výkonný nástroj, pomocou ktorého dokážeme filtrovať veľmi veľké množstvo spamu bez toho, aby sme ho vôbec sťahovali (pravdaže, okrem záhlavia a prvých riadkov správ).

Editor akcií

Správy môžeme sťahovať aj do tohto programu, alebo následne na to používať poštového klienta. Pretože program Mail Box Dispatcher nezobrazuje v textovej časti korektne diakritiku, je výhodnejšie na túto časť používať iba poštového klienta. Odosielanie pošty, samozrejme, v tomto programe nie je riešené a musíme na to používať iba poštového klienta. Pretože ho používame paralelne s týmto programom, je v ňom potrebné nastaviť, aby poštu nesťahoval automaticky, ale iba na základe nášho manuálneho pokynu. V opačnom prípade by používanie programu Mail Box Dispatcher stratilo svoj hlavný význam.

Internet: http://www.anti-spam-tools.com


Neprehliadnite: