Di:sig: Na trhu elektronického podpisu vzrastie konkurenčný potenciál

Tlačový servis  /  28. 04. 2007, 11:39

Nedávne rozbehnutie projektu elektronického verejného obstarávania vytvára nielen väčší priestor pre elektronizáciu úkonov, ale tiež potenciál na formovanie konkurencie v certifikačných službách a vydávaní elektronického podpisu (EP). Postupné smerovanie k eGovernmentu je jedným z impulzov, ktoré predpovedajú výraznejšie rozšírenie využívania digitálneho podpisu aj u nás. Certifikačná autorita CA Disig chce rozšíriť svoje pôsobenie a už v druhej polovici tohto roka vstúpiť aj na trh zaručeného elektronického podpisu.

Na Slovensku pribudol portál, ktorý zjednoduší proces verejného obstarávania cez využívanie elektronickej komunikácie a elektronického podpisu. Tento i viaceré ďalšie projekty eGovernmentu, naplánované na tento rok, prinášajú okrem zrýchlenia a sprehľadnenia komunikácie aj celkový priestor na rozvoj konkurencie v oblasti digitálneho podpisu. V tejto súvislosti plánuje CA Disig svoje rozšírenie a v druhej polovici tohto roka chce pôsobiť už aj na pozícii akreditovanej certifikačnej autority.

Konkurencia certifikačných služieb a elektronického podpisu prinesie v prvom rade tlak na znižovanie cien EP, následne celkovú elektronizáciu štátnej správy a doťahovanie sa na úroveň internetovo vyspelých krajín. „Cieľom Disigu je približne v horizonte jedného roka výrazne znížiť súčasné poplatky za elektronický podpis. Je to jeden z hlavných faktorov v prípade, že zákazník zvažuje všestrannejšie využívanie elektronickej komunikácie,“ hovorí Ľuboš Batěk z certifikačnej autority CA Disig.

Počet elektronicky podávaných dokumentov s využitím elektronického alebo zaručeného elektronického podpisu z roka na rok niekoľkonásobne stúpa. Napríklad v priebehu roka 2006 sa na Slovensku elektronicky podalo približne 5 tisícok daňových dokumentov. To predstavuje viac ako päťnásobný medziročný nárast. Disig odhaduje, že počas roka 2007 by mu mohol celkovo pribudnúť aj viac ako desaťnásobok aktívnych užívateľov elektronického podpisu.

Neprehliadnite: