Obaly pre média II. – InterCover

Július Pastierik  /  03. 05. 2007, 00:00

V druhom dieli seriálu o programoch pre tlač a tvorbu CD, DVD… obalov si predstavíme zaujímavý program z dielne našich vzdialených severných susedov – InterCover.

Program, ktorý si predstavíme dnes patrí medzi univerzálne programy v oblasti tlače a tvorby obalov. Podobne, ako minule predstavený program UnderCoverXP umožňuje tlačiť bežné CD obaly, CD nálepky, DVD a VHS obaly. Všetky tieto možnosti sa nachádzajú prehľadne zobrazené v osobitných záložkách. Zdanlivo malý počet formátov je nahradený tým, že pri každom z nich môžeme nastaviť rozmery. Je to síce menej pohodlné, ale týmto spôsobom môžeme vytlačiť zadaný obrázok naozaj pre každý typ napr. DVD obalu. Na druhej strane na vstupe podporuje viac obrázkových formátov: JPG, BMP, GIF, ICO, WMF, TIF a PCX.

DVD obal kontextové menu

Omnoho zaujímavejšie možnosti však nájdeme v oblasti úpravy a prípravy obalov. Po výbere obrázku ho môžeme pomocou jednoduchého editora, ktorý je prístupný cez kontextové menu (voľba Workshop“) upravovať. Nájdeme tu síce iba základné možnosti, ktoré poznáme z iných grafických editorov (úprava jasu, kontrastu, rozostrenie a pod.), ale to bude pre mnohých určite postačujúce. Zaujímavá je aj možnosť prevodu obrázku do formátu pre potlač CD nálepiek.

To, čo robí tento program naozaj zaujímavým, je možnosť tvorby vlastných obalov (voľba „Designer). Po jej výbere si musíme najprv vybrať jednu zo šiestich možností obalov – predný obal CD, zadný obal CD, dve možnosti nálepiek na CD, DVD alebo VHS obal. Z vlastnej skúsenosti odporúčam pri tvorbe DVD obalov používať možnosť VHS, pretože vtedy sa v strednej časti nachádzajú pomocné rozdeľujúce čiary, kde si môžeme napísať bočný text.

Upravený DVD obal

Program umožňuje do vytváraného obalu vkladať tri druhy textu. Pre každý druh textu môžeme nastaviť jeho font, veľkosť, farbu či rozteč znakov. Okrem toho pri jednoduchom texte môžeme nastaviť aj farbu pozadia a pri textovom bloku farbu a hrúbku orámovania.

Prvý typ je jednoduchý text, ktorý však môžeme otočiť o ľubovoľný uhol. Pozor, po otočení sa tento text nedá presúvať pomocou myši, ale iba zmenou parametrov. Jeho výber však v tomto prípade nie je až taký pohodlný, pretože segment pre výber zostal aj po prípadnom presune na pôvodnom mieste.

Tvorba vlastného CD obalu

Druhý typ textu umožňuje zložiť text z troch častí – prefixu, vlastného textu a postfixu. Tento text môžeme otáčať po 90 stupňoch a s výhodou ho využijeme pri vkladaní bočných popisov do CD alebo DVD obalov.

Tretí typ textu je textový blok, ktorý je určený pre viacriadkový dlhý text. Riadkovanie môžeme zadať nielen ručne, ale program zabezpečuje aj automatické odriadkovanie v závislosti od nastavenej šírky bloku. Zároveň tu nájdeme aj teoretický prístup na FreeDB databázu, ale moje pokusy o načítanie údajov z nej viedli vždy k havárii programu – či už sa titul v tejto databáze našiel alebo nenašiel.

Vložený vlastný CD obal

Z grafických objektov môžeme do vytváraného obalu vkladať iba jednoduché čiary a rámce, pravdaže s možnosťou ich nastavenia farby a pri rámcoch aj farby výplne. Ďalej môžeme vložiť obrázok a program dokáže nakresliť aj zadaný čiarový kód (EAN13, EAN8, UPC A a CODE 39). Výsledok si môžeme nakoniec uložiť ako projekt, exportovať ho do obrázku vo formáte BMP, alebo priamo vložiť do hlavného programu. Tam sa obrázok automaticky vloží do tej časti, ktorú sme si vybrali na začiatku pri jeho tvorbe. Pokiaľ teda využijeme napr. pri tvorbe DVD obalu voľbu VHS, nesmieme v takomto prípade zabudnúť následne zmeniť rozmery pre tlač.

Preview

Podobne, ako program UnderCoverXP, aj program InterCover umožňuje pred vlastnou tlačou náhľad tlače. Jeho pracovné rozhranie nie je síce preložené do slovenčiny alebo češtiny, ale svojimi možnosťami v oblasti tvorby obalov je lepší, ako jeho konkurent. Na druhej strane, pokiaľ chceme obaly iba tlačiť, viac nám bude vyhovovať program UnderCoverXP, kde nemusíme manuálne nastavovať rozmery pre najčastejšie používané druhy obalov.

Internet: http://www.minisoft.se/showprogg.php? id=2

Neprehliadnite: