Poďme spolu... štebotať

Juraj Grečnár  /  24. 04. 2007, 00:00

Po blogoch a podcastoch prichádza nová služba pre všetkých, ktorí sa radi prezentujú prostredníctvom internetu. Po príspevkoch „zo života“ a zvuku (či videu) prichádzajú 140 znakové správy odpovedajúce na každodennú otázku: "Čo robíš?"

Twitter, po slovensky „čvirikadlo“ alebo „štebotadlo“, je nová služba sídliaca na stránkach Twitter.com. Na prvý pohľad jednoduchá stránka ponúka na titulke prehľad najnovších správ. S pribúdajúcim počtom používateľov sa na stránke objavujú každú sekundu nové správy.

Vaše správy

Po jednoduchej registrácii sa stávate plnohodnotným členom komunity a môžete využívať všetky služby bez obmedzení. Získate stránku twitter.com/váš_nick, na ktorej sa zobrazujú vaše najnovšie správy a, ak máte, tak aj správy vašich priateľov.

Príspevky môžete pridávať niekoľkými spôsobmi. Buď priamo cez stránku Twittera, prostredníctvom IM správy (podporovaný je GTalk, Jabber, .mac, AIM a iné) alebo pomocou SMS správy.

Svoju stránku môžete upravovať vlastnými štýlmi - upraviť si farby a pozadia. Získavate tak nový priestor na realizáciu a zaujatie, pretože mnohé osobné stránky sú veľmi kreatívne, napriek obmedzeným možnostiam. Môžete taktiež posielať správy konkrétnemu používateľovi pomocou tzv. direct messages.

Mobilné služby

 Veľkou výhodou Twittera je jeho prepojenie s mobilnými službami. Získate tak rýchly nástroj na informovanie svojho okolia o činnosti, stačí vám k tomu mobilný telefón. Najprv je nutné v nastaveniach svojho účtu aktivovať vaše telefónne číslo zaslaním krátkeho reťazca na číslo do Anglicka. Následne vám Twitter umožní preberať notifikácie na správy od priateľov prostredníctvom mobilného telefónu. V praxi však notifikácia často vypadáva, spoliehať sa na doručenie správ skutočne neodporúčam.

Ďalším spôsobom, ako využiť mobilný telefón je aktualizácia vášho stavu. Jednoduchým zaslaním správy rovnako, ako cez webové rozhranie alebo IM klienta, môžete pridať novú informáciu o tom, čo práve robíte. Táto funkcia je veľmi užitočná a spoľahlivá, za niekoľko týždňov jej testovania sa mi nestratila ani jedna odoslaná správa. Nevýhodou je nutnosť zaslať túto správu na telefónne číslo v Anglicku, čo, v závislosti od služieb konkrétneho operátora, mierne predražuje komunikáciu. Pre občasné informovanie, alebo zaslanie správy v prípade núdze, je táto možnosť skvelá.

Sociálne zázemie

Ako každá moderná služba aj Twitter poskytuje možnosť vytvárať komunity. Môžete tu vytvárať priateľstvá s inými používateľmi. Pokiaľ si pridáte niekoho ako priateľa, jeho správy sa ihneď začnú zobrazovať na vašej titulnej stránke. Našťastie, nefunguje to naopak, pretože by sa Twitter ľahko stal terčom spamových útokov. Pre prípad, že si vás pridá neželaná osoba, môžete priateľstvo„roztrhnúť“.

Pre vašu stránku

Flash pre vašu stránkuAk patríte k stovkám ďalších, ktorí píšu vlastný blog alebo majú osobné stránky, cez ktoré chcete informovať prostredníctvom Twittera, máte šťastie. Twitter ponúka hneď niekoľko spôsobov – prostredníctvom Flashu, ktorý vložíte na stránku (môžete si upraviť farebné schémy), pomocou JavaScriptu, ktorý vráti čistý text a potrebné informácie.

Problémy s preťažením

Twitter je ešte veľmi mladá služba, ktorá, ako každá iná aplikácia, má aj svoje problémy pri „dospievaní“. V tomto prípade je to problém s preťažením, často sa stránky načítavajú pomaly, občas sa vyskytne problém s pridaním správy. Preťaženie sa dotýka aj stránok, ktoré zverejňujú informácie z Twittera, takže, ak ho pridávate na blog, odporúčam namiesto originálneho kódu použiť niektorú z náhrad, ktoré publikovali mnohí blogeri.

Záver

Twitter je veľmi mladá nádejná služba, ktorá zaujala veľké množstvo ľudí. Pre mnohých je to výzva – do 140 znakov sformulovať svoje myšlienky. Pre blogerov je to skvelý tréning, rovnako možnosť, ako informovať svojich čitateľov o aktuálnom stave. Každý sa zrejme ocitol v situácii, keď potreboval súrne informovať o dôležitom fakte, ale nemal možnosť (nedostupnosť internetu?). Vďaka možnostiam, ktoré Twitter poskytuje získavate prehľad o činnosti svojich priateľov, rovnako, ako oni o vašej činnosti.

Súvisiace linky

Oficiálna stránka: www.twitter.com
Informácie na slovenských blogoch: www.depi.sk, profiblog.textpattern.sk 



Juraj Grečnár - www.grecnar.sk

Neprehliadnite: