Internet pro všechny ČR predstavuje novú databázu slovenských bezdrôtových sietí

Miloslav Sova  /  23. 04. 2007, 00:00

Po mesačnom snažení dnes združenie Internet pro všechny - CZ štartuje na svojich stránkach http://www.internetprovsechny.cz novú verziu Slovenskej databáze bezdrôtových sietí.

Miloslav Sova, predseda združenia k tomu podotýka: „Stará verzia databázy bezdrôtových sietí už nevyhovovala našim požiadavkám a tak sme sa po vzore našej českej databáze pokúsili vytvoriť tiež vylepšenú verziu pre Slovenskú republiku. Nová verzia databázy prináša pre uživateľov jedno významné vylepšenie. Umožňuje vyhľadať možnosť pripojenia vo viac ako 1079 obciach z celej Slovenskej republiky jednoduchým zadaním názvu obce do vyhľadávacieho formulára. V databáze i naďalej zostávajú všetky potrebné údaje pre záujemcov o pripojenie – ceny, kontakty na jednotlivých poskytovateľov, popis použitých technológií a mapy pokrytia. Naviac došlo k významnému zprehľadneniu celej aplikácie.

Databáza je prístupná na našej stránke. Snažili sme sa maximálne zohľadniť požiadavky uživateľov a využiť tak všetky možnosti, ktoré použitá technológia ponúka. Nová verzia databázy zobrazuje nielen zoznam všetkých dostupných poskytovateľov v konkrétnej lokalite, ale u všetkých sietí došlo aj k výraznej aktualizácii pokrytých lokalít. Zatiaľ čo v starej verzii pokrývala sieť iba jednu lokalitu napr. Michalovce, v novej verzii sme u tej istej siete schopní zobraziť všetkých 50 pokrytých obcí.



Počet sietí

Počet obcí

Počet pokrytých obcí

Počet uživateľov

Česko

806

6248

5808

303 949*

Slovensko

162

2930

1079

32 064*

*Počet uživateľov sietí, ktoré počet svojich zákazníkov zverejnili. Skutočný počet uživateľov sa v ČR podľa nášho odhadu pohybuje na hranici 400 tisíc, na Slovensku cca. 70 tisíc.

Do našej databázy môže zdarma zadávať informácie každý poskytovateľ bezdrôtového pripojenia,“ uvádza programátor a miestopredseda IPV Pavel Sviták a dodáva: „Stačí nám poslať e-mail so všetkými informáciami, alebo vyplniť on-line formulár na našich stránkach. Před vložením do databáze sú údaje ešte kontrolované. Preto je potrebné, aby ich každý záujemca o zaradenie do databázy vyplnil naozaj dôkladne. Stávalo se, že niektoré zaregistrované siete nedodali ani základné požadované údaje a tieto informácie nebolo možné dohľadať ani na ich webových stránkach.

Databáza umožňuje sledovať aj vývoj cien, rýchlostí a počtu uživateľov u jednotlivých sietí. Záujemca o pripojenie si teda u jednotlivých sietí, ktoré budú aktualizovať svoje údaje pravideľne, bude môcť prehliadnuť aj historické údaje konkrétneho providera“, dodáva daľej Pavel Sviták.

Napriek rýchlemu rozširovaniu širokopásmového pripojenia v SR, patrí bezdrôtové pripojenie stále k veľmi obľúbeným a to nielen kvôli svojej nízkej cene, ale aj preto, že umožňuje pokrytie takých lokalít, ktoré sú pre iné technológie nedostupné.

Databáza pôvodne vznikla s cieľom pomôcť záujemcom o cenovo prijateľné paušálne pripojenie, ktoré pred 3 rokmi ponúkali takmer výhradne iba bezdrôtové siete. Napriek tomu, že od tej doby došlo k určitému zlepšeniu predovšetkým v oblasti ADSL, patrí Česko a Slovensko aj naďalej ku krajinám s najväčším rozšírením bezdrôtového internetu v Európe. Aj keď podieľ obyvateľov Česka na populácii EU tvoril iba 2%, malo podľa hodnotiacej správy EU z konca roku 2005 so svojimi 180 tisícami prípojok viac ako 66% všetkých bezdrôtových prípojok v Únii. Z toho je zrejmé, že Slovensko bolo až donedávna (do vstupu Rumunska do EU) druhým štátom s najväčším počtom Wi-Fi prípojok v EU.

Miloslav Sova na záver pripomína: „Pevne verím, že nová slovenská databáza bezdrôtových poskytovateľov internetu, podobne ako jej staršia česká sestrička pomôže stovkám nerozhodnutých uživateľov nájsť i v odľahlejších lokalitách cenovo prijateľnú ponuku internetového pripojenia.“

Neprehliadnite: