Autorun menu pohodlne: Autorun Lab

Július Pastierik  /  26. 04. 2007, 00:00

Chcete si vytvoriť pekné menu s hudobným pozadím k samospustiteľnému CD? Potom neváhajte a pozrite sa na zaujímavý český program Aurorun Lab.

Určite sa už mnohí z vás stretli s problémom, keď potrebovali vytvoriť samospustiteľné CD s pekným menu a aj s prípadnou hudbou na pozadí. Nemusí sa vždy jednať iba o automatické zobrazenie HTML prezentácie, ale aj vytvorenie samospustiteľného CD média s najrôznejšími údajmi – programami, ktoré sú určené na inštaláciu, zoznamom dokumentov vrátane možnosti ich čítania či kopírovania a pod. Pravdaže, v rámci takejto rôznorodej množiny údajov požadujeme aj potrebné triedenie.

Autorun Lab

Program Autorun Lab nás v tomto smere dokáže v mnohých smeroch úplne uspokojiť. Ako sme už upozornili v úvode, je českého pôvodu a preto nebude práca s ním robiť nikomu problémy. Navyše je jeho pracovné rozhranie preložené aj do slovenčiny. Pozrime sa teda bližšie na jeho možnosti.

Nastavenie autora

Po spustení musíme nastaviť základné parametre novovytváraného CD média. Medzi tie najdôležitejšie patrí výber pracovného adresára, kde už máme pripravené súbory, z ktorých chceme samospustiteľné CD vytvoriť. Ďalej musíme zadať jeho názov. Medzi doplnkové (ale nie nedôležité) možnosti patrí možnosť výberu hudby, ktorá sa má prehrávať na pozadí (môže byť vo formáte WAV, MID alebo MP3). Pokiaľ chceme, môžeme si nechať v menu zobrazovať odkaz na naše internetové stránky resp. odkaz na náš mail. Podobne si môžeme nechať zobraziť po spustení textový súbor (je nazvaný ako hlavný text).

Výber typu menu

Veľmi dôležitý je výber tzv. námetu, resp. vzhľadu menu. K dispozícii sú tri preddefinované vzory, ale pomocou zabudovaného editora si môžeme vytvoriť ľubovoľný náš vzhľad. Pravdaže, táto činnosť si už vyžaduje určitú prax v grafických návrhoch.

Editor námetov

Následne je potrebné cez voľbu „zložky“ pridať položky do vytváraného menu. Menu je členené do kategórií (nové vytvárame tak, že napíšeme nový názov do okienka „kategória v menu“), v rámci každej kategórie môžeme následne pridávať ľubovoľný počet záznamov, ktoré rozoznávame podľa jedinečných názvov (zadávame v okienku nad názvom kategórie). Pri každej takto zadefinovanej položke môžeme následne zadať tri funkcie – spustiť, inštalovať a kopírovať s tým, že pri funkciách spustiť a inštalovať môžeme zadať aj potrebné parametre.

Vkladanie spustiteľných a kopírovateľných odkazov do položiek menu

Pri výbere týchto údajov máme v ľavej časti k dispozícii rozbaľovací zoznam, v ktorom vidíme pripravené súbory pre naše CD, takže stačí na príslušný súbor poklepať a prenesie sa do všetkých troch funkcií. Tieto položky však nemusia (a niekedy ani nemajú) byť totožné. Potom nám nezostáva nič iné, iba ich manuálne prepísať. Pri každej zároveň nájdeme zaškrtávacie políčko, ktorým určujeme, či vôbec má byť príslušná funkcia sprístupnená.

Vloženie HTML odkazu do menu

Napríklad, v prípade, že budeme mať na CD súbory vo formáte PDF, môžeme si naň uložiť niektorý z programov, ktoré si nevyžadujú inštaláciu (napr. program CoolPDFReader) a tento program zadáme v ceste pre funkciu „spustiť“. Ako parameter potom zadáme v úvodzovkách meno príslušného PDF súboru. Pokiaľ chceme, môžeme meno PDF súboru (už bez úvodzoviek) zadať aj v ceste pre kopírovanie – potom na jedno kliknutie dosiahneme to, že sa príslušný súbor skopíruje z CD do následne zvoleného adresára na pevnom disku. Podobne pracujeme aj s funkciou inštalovať – jedná sa vlastne o spustenie inštalačného programu. Ku každej položke môžeme pridať vlastný komentár, odkaz na internet (web a e-mail) a prípadne obrázok.

Vzhľad Noemmi Wood

V prípade, že chceme ako zobrazovaný súbor zadať súbor vo formáte HTML, zadávame ho do položky „spustiť“. Program autorun.exe, ktorý je automaticky pridávaný na samospustiteľné CD následne automaticky zabezpečuje jeho otvorenie v prednastavenom internetovom prehliadači.

Vzhľad Max2

V rámci členenia menu musíme ešte upozorniť, že preddefinovaný formát „Redmond“ nepozná funkciu „kopírovať“ a tak isto zobrazí položky iba z jednej (prvej) kategórie položiek menu. Ostatné formáty majú sprístupnené všetky zložky (pochopiteľne, iba ak sú zadané).

Vzhľad Redmond

Po zadaní príslušných údajov vygenerujeme (cez voľbu „vytvoriť“) potrebné ostatné súbory pre samospustiteľné CD. Toto si následne môžeme otestovať, aby sme získali predstavu o tom, ako to bude vyzerať a prípadne opravili chyby. Pravdaže, rozrobenú prácu si môžeme vo forme projektov kedykoľvek predbežne ukladať. Na záver nám nezostáva už nič iné, iba to, aby sme pripravené súbory pomocou ľubovoľného napaľovacieho programu vypálili vytvorené súbory na vlastné CD.

Internet: http://autorunlab.jinak.cz/al.html
Download: AutorunLabSetup.2.33.1.exe


Neprehliadnite: