Intel Vyhlásil súťaž pre univerzity o najúčinnejší Laptop

Tlačový servis  /  13. 04. 2007, 12:26

Spoločnosť Intel dnes ohlásila výzvu pre európske Univerzity na kreatívne myslenie v oblasti nabíjania laptopov udržateľnou energiou. Práve teraz je ten správny čas zamerať sa na ekologické výzvy a efektívne využite dostupných zdrojov.

Európa sa snaží celosvetovo presadiť enviromentálnu politiku, vedie kampaň na zvýšenie zospovednosti k životnému prostrediu. V marci 2007 európsky lídri súhlasili s návrhom 20% pokrytia energie obnoviteľnými zdrojmi akými sú biomasa, vodné, veterné a solárne zdroje a to najneskôr do roka 20201. Výzva spoločnosti Intel sa nesie v duchu inovácie, ktorá bola presadzovaná firmou od doby, keď bol predaný prvý mikroprocesor v roku 1971. Intel očakáva, že pozdvihne záujem mladej generácie Európanov o technológie a ich pozitívnu aplikáciu v praxi.


Výzva

Zmenu postoja Európy k ekológii chce Intel presadiť pozvaním nájsť dômyselné a ekologické riešenia nabíjania baterií prenosných počítačov. Cieľom je nabitie laptopu pomocou obnoviteľných zdrojov tak, aby vydržal minimálne jednu hodinu plnej záťaže. Prenosné počítače, ktoré budú použité pri tomto experimente budú mať vysoký výkon a budú postavené na technológii dvoj-jadrových procesorov Intel® Core™ 2 Duo, špecificky navrhnutých pre energetickú úspornosť.

Tímy z jednotlivých vysokých škôl preukážu dôvtip v kreatívnej fáze, ktorá potrvá 6 mesiacov, kým finálne predloženie návrhov bude v októbri 2007. Víťazné riešenie bude podľa prínosu finančne odmenené na podporu vedeckého výskumu.


Súťažiaci

Pozvané sú všetky európske univerzity a zapísané sú už aj prestížne vysoké školy, ktoré majú záujem reprezentovať svoje znalosti a schopnosti..

Nemecko bude reprezentované Fakultov Informatiky na Technickej Univerzite v Mníchove, Írsko bude zastúpené DIT - Dublin Institute of Technology, Taliansko Milánskou ‘Politecnico’, Holandsko Fakultov Priemyselného Inžinierského Dizajnu na Delftskej Technologickej Univerzite. Ďalšie univerzity prejavili záujem zúčastniť sa súťaze počas nadchádzajúcich týždňov. Na otázku aké riešienia zvažujú, tímy odpovedali od jednoduchých, ako sú vietor, voda, solárna energia, biomasa až po sofistikované riešenia akými sú fotovoltaické články, palivové bunky, alebo čistých prístrojov.


Christian Morales, Vice prezident a General Manager spoločnosti Intel pre Európu, Stredný východ a Afriku povedal: "Vďaka procesoru Intel® Core™ 2 Duo ponúkame vysoko výkonný produkt so značnou energetickou efektívnosťou. Chceme jednoducho povzbudiť „šedú kôru“ v EMEA regióne pre vytvorenie kreatívneho riešenia založeného na alternatívnych zdrojoch energie, pre skvalitnenie pracovného času pre uźivateľov prenosných počítačov ".

V prípade, že máte záujem reprezentovať vašu vysokú školu v tejto súťaži kontaktujte prosím: Markusa Weingartnera na Markus.weingartner@intel.com


Intel, svetový vodca v oblasti vývoja polovodičov, vyvíja technológie, produkty a iniciatívy s cieľom sústavne zlepšovať prácu a život ľudí. Ďalšie informácie o spoločnosti Intel nájdete na www.intel.com/pressroom.

Neprehliadnite: