Mladá poézia a próza na slovenskom internete II.

Jana Kopernická  /  13. 04. 2007, 00:00

Kde prezentujú svoju tvorbu (nielen) amatérski spisovatelia? V druhej časti seriálu sa pozrieme na prešovskú umeleckú alternatívu GhettoK2 (ghetto.k2city.eu), temných autorov na pekelnom webe Hell.sk, stránky mladých umelcov na Mladum.szm.sk a web pre súťaženia chtivých autorov Múza.websity.sk.

GhettoK2 - „je to niečo, čo chýbalo - alternatíva," hlásajú autori webového umeleckého magazínu z prostredia Gymnázia Konštantínova 2 v Prešove. Títo prešovskí gymnazisti sa spolu s „nespolužiakmi" zahryzli do stránky ako sa patrí. Ghetto bežiace na Wordpresse sa dennodenne rozrastá o ďalšie príspevky. Ars Poetica, príbehy, recenzie, úvahy, kresby, pozvánky na akcie. Jednoduchý dizajn, prehľadné menu, pravidelný študentský úvodník, odkazy, archív, fórum a neutíchajúce komentáre. Skrátka - tu to žije!

Hell.sk - the darkest place. Ako už napovedá samotný názov, „peklo" ponúka možnosť na prezentovanie tvorby pre všetky „temné bytosti". Čierno-sivé útočisko pre všetkých autorov básní, poviedok, fotografií a úvah, ktoré môžu byť inde označené za priveľmi temné, strašidelné, poburujúce, či až nemorálne a škandalózne. Pekelný web poskytuje autorom i čitateľom všetko, čo potrebujú. Prehľadné štatistiky, info o aktualizáciách, mailing list, ankety, verzie príspevkov pre tlač i verzie na siahnutie v PDF a v neposlednom rade dobre usporiadanú tvorbu. Na škodu je snáď len (nehodnotiac temnosť stránky) pár nepozorných gramatických chýb, ktoré žiadnemu webu nepridajú na kráse.

Mladum - Mladí Umelci. Šiesti autori, ktorí svoje pocity, dojmy, postoje a názory vyjadrujú prostredníctvom umenia, vyzývajú čitateľov, aby im skúsili odpovedať na otázku: "Aký ste mali z toho pocit? Páčilo sa vám to? Prečo? A čo sa vám nepáčilo?" Web ale na prvý pohľad nezaujme. Tabuľkový kód, bežiaci bezchybne len v IE, kazí umelecký obsah stránky. Sviežemu textu by jednoznačne prispel nový dizajn a „spojazdnenie" v iných prehliadačoch. „2003-2005" v pätičke stránky ale napovedá, že web pomaly zapadá prachom... alebo je to len ticho pred búrkou?

Múza - letná škola poézie a prózy - posledná zastávka dnešnej exkurzie virtuálnym literárnym svetom. Stránka literárnej súťaže Múza, ktorú od roku 1999 každý rok vypisuje Natalis Prometheus z Michaloviec, „bookmark" takmer všetkých autorov, ktorí sa chcú so svojimi dielami vydať napospas konkurencii a nejednej porote. Okrem informácií o Múze, ktorej vyvrcholením je Letná škola poézie a prózy, tu totiž nájdete vždy aktuality o vyhlásených súťažiach, výsledkoch a literárnych kluboch. Stránka neposkytuje priestor na online prezentáciu tvorby.

Nabudúce zablúdime na stránku začínajúcich autorov NeoArt.host.sk, prelúskame kreatívny česko-slovenský projekt PostART.cz, pozrieme sa na Projekt Neit.visitors.sk a na stránku mladej literárnej tvorby pweb.sk.

Súvisiace články: Mladá poézia a próza na slovenskom internete I.

Neprehliadnite: