Hodnotacia správa: Uchovávanie dát na Slovensku

Tlačový servis  /  04. 04. 2007, 19:52

Za posledných niekoľko rokov sa podnikateľské a ekonomické prostredie na Slovensku neustále upevňovalo, najmä vďaka vstupu do Európskej únie a vhodným reformám. Podnikateľská dôvera vo finančné služby, bankovníctvo, telekomunikácie, výrobnú sféru ako aj skutočnosť, že sa rozšíril európsky trh, viedli k väčším investíciám do riešení na ukladanie dát, za cieľom ľahšieho zvládnutia toku údajov.

Ukladanie dát je stále dôležitejšou otázkou podnikového prostredia na Slovensku a v regióne strednej a východnej Európy, a to vo verejnom ako aj súkromnom sektore. Organizácie verejného sektoru, vrátane ministerstiev, zdravotníckych a vzdelávacích inštitúcií, čím ďalej tým viac svoje zdroje konvertujú do elektronickej podoby, a preto môžu častejšie poskytovať služby online. V dôsledku toho exponenciálne rastú požiadavky na kapacitu storage systémov, ako aj na nástroje, ktoré majú zabezpečiť, aby tieto zdroje zostali dobre organizované, dostupné a bezpečné. Zvyšujúca sa hospodárska súťaž spôsobená liberalizáciou trhu a otváraním sa európskych a svetových trhov aj v súkromnom sektore podporuje požiadavku na ukladanie dát, pretože firmy musia spracovávať a ukladať údaje o svojich zákazníkoch a dodávateľoch. Súčasne regulácia toho, aké dáta sa môžu ukladať a na akú dlhú dobu znamená, že firmy musia nájsť vhodnú cestu medzi minimálnymi požiadavkami, aby čo najviac vyťažili zo svojich riešení na ukladanie dát a musia splniť všetky požiadavky vyplývajúce zo zákona na ochranu osobných údajov. Samozrejme, že firmy budú potrebovať nielen väčšiu kapacitu storage systémov, ale čo je dôležitejšie, budú potrebné ešte sofistikovanejšie riešenia pre ukladanie dát.

Slovenský trh storage systémov s externými diskami medziročne vzrástol o 5.1% a v roku 2006 dosiahol hodnotu 31.45 miliónov USD, kým tržby z trhu storage systémov s internými diskami sa znížili medziročne o 24.3% až na 5.46 miliónov USD. V otázke kapacity, trh storage systémov s externými diskami vzrástol medziročne v roku 2006 o 21.4% až na 1,637.7 terabytov.

Direct-attached storage (DAS) stratil svoje dominantné postavenie na slovenskom trhu ukladania dát a predstavoval len 31.3% podiel na zisku. Hodnota dodávok network attached storage (NAS) vzrástla medziročne až o 47.6% na 5.11 miliónov USD, ale stále predstavovala len 13.9% celkového trhu so storage systémami. Prostredie inštalovania storage area network (SAN) zostalo najpopulárnejším a v roku 2006 generovalo zisk v hodnote 20.24 miliónov USD. Prostredie Internet Small Computer System Interface (iSCSI) na slovenskom trhu v roku 2006 neexistovalo. IDC očakáva, že predaj iSCSI sa naštartuje, no v roku 2007 zostane zatiaľ limitovaný.

Slovenský trh diskových storage systémov medziročne vzrástol o 33.5% na 3,023.8 terabytov. Značné zníženie ceny raw terabytu spôsobilo, že diskové storage systémy sa stali akceptovateľnejšou komoditou. Väčšina organizácií na Slovensku pociťuje značné zvýšenie množstva dát, ktoré potrebujú spracovávať, ukladať a využívať. Nie je to len požiadavka pre dodatočnú kapacitu zo strany hardvéru, ale je to aj zvýšená požiadavka pre dáta a aplikácie s intenzívnymi operáciami (transaction-intensive applications). Okrem toho naliehavá potreba aplikácií pre intenzívne ukladanie dát typu audio a video, si na Slovensku vyžaduje dodatočnú kapacitu storage systémov pre komunikačné a mediálne spoločnosti.

V budúcnosti sa očakáva veľký rast externého diskového storage priestoru aj v Českej republike. Predpokladá sa, že celkový externý trh sa v nasledujúcich piatich rokoch až do roku 2010 rozšíri kumulatívnou ročnou mierou návratnosti (CAGR) 16.2%. IDC identifikovala niektoré faktory, ktoré budú mať pozitívny dopad na situáciu na trhu:

1) modernizácia IT infraštruktúry;
2) liberalizácia a investovanie do sektoru telekomunikácií;
3) pokračujúci príliv priamych zahraničných investícií, najmä vo výrobných sektoroch;
4) roll-out dodatočných služieb v bankovom sektore,
5) investície SMBs; a
6) vplyv vstupu do EU na podnikateľský a verejný sektor.

Philip Korinek, programový manažér, Storage Systems, IDC CEMA

Neprehliadnite: