Na počítačoch Dell konečne Linux

Lukáš Orgován  /  03. 04. 2007, 00:00

Už dávno sa užívatelia počítačov od najväčšieho výrobcu počítačov domáhali možnosti zvoliť si operačný systém, resp. kúpiť počítač Dell bez operačného systému. Avšak márne. Na trhu sa síce objavilo zopár kúskov bez operačného systému, no zväčša to boli staršie modely.

Odkedy spoločnosť Dell spustila tzv. Dell IdeaStorm vo februári, spoločnosť bola zaplavovaná rôznymi požiadavkami. Jednoznačným víťazom sa stala žiadosť, aby Dell ponúkal svoje systémy s predinštalovaným Linuxom.

Po takomto hromadnom bombardovaní už Dell nemohol prehliadať žiadosti. A tak vydal ďalšiu anketu. Tá už mala za úlohu zistiť, čo presne užívatelia chcú – akú distribúciu, aký hardvér atď. Teraz môžeme spokojne predstaviť výsledky.

  • Vyše 70% užívateľov, ktorí sa prihlásili do ankety povedali, že by chceli používať systémy Dell s Linuxom ako pre domáce, tak aj pre kancelárske účely.
     
  • Prieskum tiež ukázal, že užívatelia chcú vybranú selekciu desktopov a predovšetkým notebookov.
  • Väčšina respondentov povedala, že existujúce podpory komunitných fór by sa mali stretnúť s technickou podporou Dellu.

Dell si všetky tieto žiadosti starostlivo vypočul, zvážil a rozhodol. Dell rozšíri svoju ponuku pre podporu Linuxu na svojich systémoch. Dell Bude ponúkať Linux, ktorý bude predinštalovaný na vybraných desktopoch a notebookoch. Presné distribúcie a selekcie hardware-u by mali byť ohlásené už čoskoro. Väčšina užívateľov očakáva, že práve Ubuntu sa stane základnou distribúciou.

Dell bude zároveň pracovať so svojim hardvérovými vzorkami, ktoré podporujú časti ako vstavané wireless čipy a grafické čipy, aby „rozvíjal, testoval a udržiaval ovládače zadarmo a pokračoval pre prospech týchto ovládačov“.

Ľudia chcú Linux aby proste fungoval hneď po vybratí z krabice, takže by mohol byť možnou alternatívou pre Microsoft Windows aj pre širokú verejnosť, nie len pre nadšencov. Vo vzduchu tak cítiť nastolenú otázku: „A čo ostatný výrobcovia ako HP, Lenovo?“

Osobne si myslím, že budú pozorne sledovať kroky Dellu a pri prípadnom obrovskom úspechu ho budú nasledovať.


Zdroj: Dell

Lukáš Orgován

Neprehliadnite: