Prehliadač dokumentov – TextMaker Viewer

Július Pastierik  /  02. 04. 2007, 00:00

Mnohí používatelia nepoužívajú pri svojej práci žiaden textový procesor, pretože ich jednoducho nepotrebujú. Napriek tomu sa môže stať, že dostanú dokumenty, ktoré sú v nich napísané. A vtedy im môže pomôcť nemecký program TextMaker Viewer.

Žiaľ, mnoho používateľov vo firmách si myslí, že zákonite musíte mať doma program, pomocou ktorého dokážete prečítať dokumenty, ktoré oni napísali v textovom procesore nejakého kancelárskeho balíka. Žiaľ, v súčasnosti je to najčastejšie Microsoft Word (teda súbory vo formáte DOC), výnimočne OpenOffice.org Writer, pretože ten má zabudovaný nástroj na export do PDF formátu a jeho používatelia sú už naučení ho používať.

Ako sme však už naznačili, nie každý chce či musí mať nainštalovaný nejaký kancelársky balík. Pokiaľ už v počítači nejaké dokumenty má, tak ich má uložené najmä v PDF formáte. Túto skutočnosť však mnohokrát neakceptujú ani naši známi (najmä tí, ktorí nemajú ani len predstavu, že povedzme kancelársky balík Microsoft Office je komerčný a pomerne drahý software) a čudujú sa, že ich „DOC“ súbory sme si doma na svojom počítači nedokázali prečítať.

Zobrazenie súborov

Ak však nechceme alebo nemôžeme mať nainštalovaný nejaký kancelársky balík či už z dôvodu jeho legálnosti (týka sa najmä balíka Microsoft Office), veľkosti zabraného miesta na disku (týka sa vlastne všetkých kancelárskych balíkov) či z ľubovoľného iného dôvodu, musíme sa obzrieť po vhodnej alternatíve. Namiesto toho, aby sme našich známych (mnohokrát úplne márne) presviedčali o tom, aby nám zasielali súbory napr. v PDF formáte, môžeme vyskúšať predstavovaný program TextMaker Viewer.

Informácie o súbore

Určenie tohto programu je jednoduché – otvoriť, zobraziť a v prípade požiadavky vytlačiť dokument aj vtedy, ak aplikáciu, pomocou ktorej bol vytvorený, nemáme v systéme nainštalovanú. V oblasti podporovaných formátov sa program nedá naozaj zahanbiť, pretože dokáže spracovať súbory vo formáte DOC (Microsoft Word 6.0 až Word 2003), DOT (Microsoft Word template 6.0 až 2003), TMD (TextMaker 6.0 až 2006), ODT (Open Document Text), SXW (OpenOffice.org Text), RTF (Rich Text Format), PSW (Pocket Word pre Pocket PC), PWD (Pocket Word pre Handheld PC), HTM, HTML a TXT (DOS, Windows, Unicode, UTF-8).

Ako vidieť, množstvo podporovaných formátov je naozaj veľké a možnosti programu určite ocenia aj používatelia Microsoft Office, pretože v prostredí Wordu zatiaľ nedokážu prečítať dokumenty v otvorených štandardoch (Open Document Text). Naraz môžeme mať zobrazených aj viacero dokumentov v rôznom usporiadaní (do kaskády, vedľa seba, pod sebou a pod.).

Rýchly prechod po súbore

Okrem základných funkcií programu (zobrazenie a prípadná tlač dokumentu) tu nájdeme aj zaujímavé doplnkové funkcie. Okrem zobrazenia základných informácií o dokumente sú to najmä naozaj bohaté možnosti automatického posúvania po zobrazovanom texte na základe informácií, ktoré dokument obsahuje. Samozrejme, tieto informácie musí autor dokumentu do nich aj vložiť.

Delenie textu pri zmene veľkosti strany

Veľmi zaujímavá situácia nastane v prípade, keď chceme pri tlači zmeniť rozmer (formát) tlačenej strany. Program vtedy automaticky upraví text podľa nových okrajov, pričom dokáže napr. aj rozdeľovať slová. V tomto smere podporuje skoro 30 jazykov, medzi ktorými o. i. nájdeme aj slovenčinu a češtinu. Žiaľ, používateľské rozhranie do nášho jazyka zatiaľ preložené nie je.

Pôvodní delenie textu

Na druhej strane musíme upozorniť, že ani tento program nie je dokonalý a pokiaľ je v dokumente trochu zložitejšie formátovanie (vložené textové rámce a pod.), nemusí ho vždy správne zobraziť a to nielen pri uzatvorenom DOC formáte (kde to môže vzniknúť z jeho neznalosti), ale aj pri otvorenom ODT formáte. Ale aj napriek tomuto nedostatku sa tento program oplatí aspoň odskúšať. Na záver ešte upozornime, že je distribuovaný ako freeware aj pre komerčnú sféru.

Internet: http://www.softmaker.net
Download: http://www.softmaker.net/down/TMViewerSetup.exe

Neprehliadnite: