Prvoaprílový prehľad „životne“ dôležitých programov

Július Pastierik  /  01. 04. 2007, 00:00

Je prvý apríl a tak si prinášame prehľad „životne nutných“ programov, bez ktorých sa každý z nás určite nezaobíde.

Špeciálne pre dnešný deň som hľadal na internete programy, ktoré tu už boli za čias Windows 3.1. Mnohí ich nepoznajú a tak im pripomeňme, že sa jedná o rôzne „blbôstky“, ktoré mali vtedy spríjemňovať, resp. oživovať mnohokrát nudnú prácu za počítačom. Prečo by sme si však nostalgicky tieto programy nepripomenuli (pravdaže, nájdu sa aj novinky), keď sa ešte stále dajú na internete zohnať. Hneď teraz upozorňujeme, že niektoré sú sprevádzané zvukovými efektami, takže si nezabudnite zapnúť reproduktory.

Vzhľadom na to, že nie pri všetkých programoch je známy ich autor, uvádzam, že som ich úplne všetky stiahol zo stránok http://znojemskehospody.webzdarma.cz/odkazy.htm. Prípadné známe zdroje uvádzam osobitne.

BeanBean

Kto by nepoznal tohto slávneho britského komika. Fotografia jeho „krásneho“ výzoru je doplnená o oči, ktoré sledujú pohyb myši. Pozor, po spustení, pre presune tohto programu, kliknutí pravým či ľavým tlačidlom vydáva program možno až príliš hlasné výkriky typu „Bingo“ a pod. Program nemá žiadne ovládacie tlačidlá a jeho spustenie nie je nikde indikované. Ukončuje sa cez pravé tlačidlo myši stlačením voľby „Quit“. Vtedy sa s nami komik rozlúči povedaním svojho mena „Bean“. Program sa neinštaluje a preto ho môžete nosiť zo sebou ako dôležitú súčasť napr. USB kľúčenky.





Desktop

Desktop

Český program, ktorý je určený na deštrukciu obrazovky. Pomocou deviatich „jemných“ nástrojov, z ktorých sa mi osobne najviac páčili kladivo, motorová píla a guľomet (ale ani taký plameňomet nie je na zahodenie) dokážete svoju obrazovku dostať do dokonalého „poriadku“. Pravdaže, všetky deštrukčné nástroje sú sprevádzané príslušnými zvukovými efektami, čo mi najmä pri kladive pripomenulo známy film „Srdeční pozdrav ze zeměkoule“, kde pán Lasica a Satinský, skúmajúc veci kladivom, konštatujú: „Některé věci jsou rozbitné“. Program sa síce inštaluje, ale následne som nenašiel možnosť jeho odinštalácie, takže zrejme aj tento by sa dal nainštalovať na prenosné médium.

Internet: http://www.gemtree.cz/program.htm

Sheep

Sheep

Krásne ovečky, ktoré sa milo pohybujú po obrazovke, sem-tam zaspia, potom spadnú zhora na niektoré okno, poprechádzajú sa tam, spadnú odtiaľ alebo zoskočia… Koľkokrát si program spustíte, toľko ovečiek budete mať a o to viac zábavy s nimi – lebo nezabudnú do seba ani narážať a pod. Pozor, program nemá žiadne ovládanie na ukončenie, takže ovečky si môžu naozaj povyvádzať hlúpostí až do omrzenia. Podobne, ako svoji predchodcovia, sa ani tento program neinštaluje a môžete ho nosiť všade zo sebou. Pozor, v starších systémoch sa program zapisoval aj do zoznamu programov, ktoré sa spúšťali pri štarte operačného systému, takže zbaviť sa ovečiek nebolo potom až také ľahké.

Spirala

Spirala

Naozaj si myslíte, že sa vám nemôže zatočiť hlava pri práci s počítačom? Potom si spustite program Spirala a za chvíľu si to už myslieť
nebude… ak teda ešte niečo budete vôbec vnímať a dokážete myslieť. Program je veľmi jednoduchý – zobrazuje točiace sa špirály, ktoré dokážu riadne zamotať hlavu. Program sa neinštaluje a aj on sa môže stať „dôležitou“ a „životne nevyhnutnou“ súčasťou nášho USB kľúča.Mona Líza

Takže na záver – príjemný prvý apríl 2007.




Neprehliadnite: