Obrázkoví správcovia IV. – XnView

Július Pastierik  /  05. 04. 2007, 00:00

Vo štvrtom, už poslednom dieli seriálu o obrázkových správcoch sa pokúsime predstaviť (podľa môjho názoru) toho najlepšieho zástupcu v tejto oblasti – francúzsky program XnView.

V minulom dieli tohto seriálu sme si predstavili hádam najznámejší program IrfanView, pričom sme hneď v úvode spomenuli, že mnohých používateľov nedokáže uspokojiť ani on a dávajú prednosť iným, lepším programom. Medzi takéto si dovolím zaradiť aj dnes predstavovaný XnView.

Náhľad na obrázok z prezentácie

Hneď na úvod si povedzme, že tento program nie je určený iba pre operačný systém Windows, ale je multiplatformový a môžeme ho použiť naozaj vo veľa operačných systémoch, z ktorých spomeňme najväčších konkurentov Windowsu – operačné systémy Linux a Mac OS. Na svoje si však prídu aj priaznivci DOSu a pod.

Zobrazenie histogramu

Rozhranie programu je v súčasnosti preložené do cca 40-tich jazykov, medzi ktorými nájdeme aj slovenčinu a češtinu, takže jeho používanie nebude robiť nikomu problémy. Pozor pri sťahovaní, pretože je možné stiahnuť aj trojjazyčnú verziu (francúzština, angličtina a nemčina), kde sa potom budeme márne snažiť nainštalovať slovenčinu.

Zobrazenie PDF súboru

Pozrime sa teraz na jeho možnosti bližšie. Ako prvé, čo nás zaujme, je záložkový spôsob práce. Pri bežnom otvorení programu sa nám ihneď na prvej záložke zobrazia tri klasické okienka (stromová štruktúra adresárov, miniatúrne náhľady na obrázky a zväčšený náhľad na vybraný obrázok). Pokiaľ naň poklepeme, zobrazí sa nám automaticky na ďalšej záložke. V prípade, že pomocou tohto programu otvoríme nejaký súbor, tak sa záložka s tromi okienkami neotvorí. To však nevadí, pretože si ju môžeme nechať kedykoľvek zobraziť, zavrieť a pod.

Editovanie obrázku

Na vstupe podporuje XnView asi 400 rôznych súborových typov, kde nenájdeme nielen obrázky, ale aj video a audio súbory. Ďalej, čo bude pre mnohých dôležité, dokáže zobraziť PDF súbory, rozbaliť zabalené súbory vo formáte ZIP, ukázať jednotlivé obrázky PPS prezentácie a pod. Ostatné súbory ukazuje automaticky v hexadecimálnom kóde. Pri prevode súborov ich dokáže uložiť vo vyše 70-tich výstupných formátoch. Už len z tohto výpočtu vidíme, že sa jedná naozaj o komplexný nástroj v oblasti spracovania multimediálnych súborov.

Zmena prahu bielej a čiernej farby

Okrem základných funkcií obrázkových správcov (premenovanie, presunutie, vymazanie, kopírovanie, nastavenie obrázku ako pracovnej plochy…) tu nájdeme, pravdaže, aj zaujímavé doplnky (vrátane možnosti použitia zásuvných plug-in modulov). Okrem už spomínaných možností zobrazovania PDF súborov či rozpakovania súborov (napr. vo formáte RAR a ZIP) tu nájdeme aj opačnú možnosť ich zabalenia do ZIP súboru, či zabudovaný plug-in pre napaľovací program NERO.

Otočenie obrázku

Zmena veľkostiNajväčšie možnosti však nájdeme v oblasti editovania obrázkov. Čakajú nás tu také funkcie, ako sú prevody na čiernobiele obrázky, negatív, zmena veľkosti, otáčanie, nastavenie odtieňu, sýtosti, jasu, kontrastu, gama nasýtenia a jednotlivých farebných kanálov, regulácia prahu čiernej a bielej farby, vzájomná výmena farebných kanálov a pod. Veľmi zaujímavá je aj možnosť extrakcie jednotlivých RGB farieb.

K tomuto všetkému musíme ešte priradiť množstvo efektov, ako je niekoľko druhov rozmazania, zaostrenia, zvýraznenia prechodov, pridanie šumu a množstvo iných (dlaždice, mozaika, olejomaľba, vlny, tieň, atď.). Pravdaže, pri tomto množstve funkcií nás neprekvapí, že tu nájdeme aj možnosť redukcie červených očí. Pokiaľ nám nepostačujú možnosti interného editora, nemáme problém pridať cesty k externým, ktoré potom môžeme priamo z prostredia programu volať.

Hromadná konverzia

Okrem editovania jednotlivého obrázku môžeme urobiť potrebné úpravy (vrátane premenovania) aj hromadne a to tak, že si postupne pridávame všetky požadované funkcie aj s nastavením príslušných parametrov a následne spustíme vlastnú úpravu. Tieto zmeny si môžeme uložiť do rôznych skriptov, takže ich potom máme kedykoľvek k dispozícii.

Tvorba prezentácie

Nakoniec ešte spomeňme, že aj tento program umožňuje vytvoriť obrázkovú prezentáciu s hudbou na pozadí, HTML prezentáciu, rôzne náhľady na obrázky a pod. Na takomto krátkom mieste sa naozaj nedajú vymenovať všetky funkcie tohto programu. Všetkým záujemcom môžeme iba doporučiť, aby si ho stiahli so všetkými doplnkami. Aktuálna verzia 1.90.3 je naozaj veľmi čerstvá, pretože pochádza iba zo 14.3.2007.

Internet: www.xnview.com

Neprehliadnite: