Obrázkoví správcovia III. – IrfanView

Július Pastierik  /  29. 03. 2007, 00:00

V treťom pokračovaní seriálu o obrázkových správcoch si predstavíme jedného z najznámejších predstaviteľov týchto programov – program IrfanView.

Obrázkový správca, ktorý mnohí nemajú práve v láske a naopak, mnohí naň nedajú dopustiť. Aj takto by sme mohli charakterizovať program IrfanView. Prečo práve takto? Vzhľadom na svoju históriu od roku 1996 prešiel naozaj bohatým vývojom a preto si za ten čas získal množstvo spokojných používateľov. Na druhej strane mnohých používateľov neuspokojil, pretože im neposkytuje taký komfort, aký od takéhoto programu požadujú.

hlavné rozhranie programu

Pozrime sa teda na jeho možnosti bližšie. V prvom rade upozornime, že pracovné rozhranie je preložené aj do slovenčiny, takže tento program uspokojí aj tých používateľov, ktorým cudzie jazyky robia trochu problémy. To, čo nás určite zaujme po spustení bude to, že sa nám nezobrazia „klasické“ tri okienka, na ktoré sme zvyknutí z iných programov, ale zobrazí sa nám iba jeden obrázok v celom pracovnom poli. Pokiaľ si chceme zobraziť stromovú štruktúru adresárov a malé náhľady, musíme tak urobiť cez voľbu v menu „Súbor – Miniatúry“ (klávesová skratka „T“).

Zobrazenie stromovej štruktúry a náhľadov

Stromová štruktúra sa nám však nezobrazí priamo v pracovnom okne programu IrfanView, ale otvorí sa nám nový program „IrfanView Thumbnails“, kde sa nachádza už spomínaný adresárový zoznam a malé náhľady na obrázky. Zväčšený obrázok sa však zobrazuje iba v hlavnom programe a aj to až po urobení dvojkliku na ňom, takže príslušné zobrazovanie nie je v tomto smere príliš pohodlné. Tak isto po uzatvorení programu IrfanView sa automaticky neuzavrie program IrfanView Thumbnails, ale musíme to urobiť osobitne. Na druhej strane po poklepaní na príslušný obrázok sa program IrfanView znovu spustí, takže práve takéto riešenie môže niektorým používateľom vyhovovať.

IrfanView ako kopírkaZ hľadiska zobrazovania podporuje tento program naozaj veľké množstvo grafických, audio a video súborov. Je ich vyše 50 a preto si ich na tomto mieste nebudeme vymenovávať. Okrem toho dokáže zobrazovať aj TTF fonty a náhľady do textových súborov. Obrázky môžeme získať aj z externých zdrojov a prípadne môžeme tento program použiť priamo aj ako jednoduchú kopírku. Pravdaže, o funkciách, ako je kopírovanie, premenovávanie, mazanie súborov, nastavenie tapety pracovnej plochy… sa nemusíme zmieňovať, veď to sú základné funkcie každého obrázkového správcu.

Otočenie obrázku

Ako iné programy, aj IrfanView nám poskytuje rôzne pomocné a rozširujúce funkcie. Ako prvé spomeňme možnosť jeho rozširovania pomocou zásuvných plug-in modulov, ktoré sú k dispozícii na domovskej stránke tohto programu. Tým dokážeme využiť jeho možnosti naozaj naplno. Vzhľadom na to, že ich nainštalovanie naozaj odporúčam, budem sa o ich možnostiach zmieňovať priamo ako o možnostiach programu (napr. Nero plug-in, e-mailový plug-in…).

Zmena veľkosti jedného obrázka

Medzi vlastne tiež už základné funkcie patrí možnosť úpravy obrázkov. K dispozícii máme bežné nástroje, ako je orezanie, zmena veľkosti, otočenie, efekty (3D tlačidlo, rozmazanie, reliéf, olejová farba,…) a pod. Ďalej môžeme meniť farebnú hĺbku obrázku, previesť ho do šedej škály či negatívu, zmeniť jas, kontrast, gama nasýtenie atď. Zaujímavá je aj možnosť redukcie červených očí. Čo je dôležité, pri tejto korekcii sa zachováva prirodzený lesk očí, takže fotografia nestráca na živosti.

Editovanie viacerých obrázkov naraz

V rámci zobrazenia pomocou náhľadov v programe IrfanView Thumbnails môžeme prevádzať aj hromadné úpravy, ako je hromadná konverzia a premenovanie. V rámci hromadnej konverzie nájdeme množstvo parametrov, ktoré môžeme nastaviť. Žiaľ, chýbal mi tam výber filtra pri zmene veľkosti, pretože pokiaľ meníme veľkosť iba jedného obrázku, túto možnosť tam nájdeme. Ďalej môžeme v rámci tohto programu vytvoriť náhľadový list, html prezentáciu, alebo ich priamo poslať e-mailom – v programe je dokonca priamo zabudovaný jednoduchý e-mail klient.

Prezentácia obrázkov

Medzi ďalšie zaujímavé možnosti patrí vytvorenie obrázkovej prezentácie vrátane hudby na pozadí či už ako SCR súbor (screensaver), alebo priamo ako spustiteľný EXE súbor. Pokiaľ máme nainštalovaný Nero plug-in modul, máme možnosť priamo napáliť vybrané obrázky spolu s programom IrfanView na dátové CD, alebo vytvoriť video CD (VCD).

Uloženie prezentácie do EXE/SCR formátu

Ako vidíme, možnosti tohto programu sú naozaj bohaté a to sme, pochopiteľne, nespomenuli všetky. Pokiaľ vieme, že nám nebude vadiť (podľa môjho osobného názoru) jeho hlavný nedostatok – zobrazovanie stromovej štruktúry adresárov a náhľadov na obrázky v inom programe (akoby vo forme plávajúceho okna), určite stojí za vyskúšanie.

Internet: www.irfanview.com

Neprehliadnite: