Obrázkoví správcovia II. – SlowView

Július Pastierik  /  26. 03. 2007, 00:00

Potrebujete jednoduchý a univerzálny program, ktorý Vám okrem obrázkov dokáže prehrať aj audio či video súbory? Potom sa skúste pozrieť na dnes predstavovaný program SlowView.

V minulom dieli seriálu o obrázkových správcoch sme si predstavili program 11view, ktorý o. i. dokázal vytvárať animované GIF obrázky. Mnohokrát však od od obrázkového správcu takéto funkcie nepožadujeme, ale postačí nám aj jednoduchší program, ktorý však podporuje omnoho viac súborových formátov. A medzi takéto môžeme zaradiť aj program SlowView, ktorý nás navyše osloví tým, že ako pracovný jazyk si môžeme nastaviť češtinu (aj keď preklad nie je na všetkých miestach úplne dotiahnutý dokonca).

Hlavné okno

Z hľadiska zobrazovania súborov program pracuje v dvoch základných režimoch. Prvý z nich je tzv. režim prechádzania. Je to vlastne už klasický spôsob zobrazovania v troch oknách (stromová štruktúra adresárov, malé náhľady na obrázky alebo zoznam ich názvov a väčší náhľad na vybraný obrázok, resp. prehrávač audio či video súboru).

Druhý spôsob je režim tzv. otvorenia, kedy je zobrazený iba jeden obrázok (resp. video či audio súbor) v celej pracovnej ploche a prechádzať medzi nimi môžeme pomocou obyčajných tlačidiel predchádzajúci a ďalší.

Prehrávanie audio súborov

Ako sme naznačili už v úvode, program podporuje naozaj značné množstvo rôznych typov obrázkových, audio a video súborov: AVI, ASF, WMV, BMP, RLE, DIB, CAM, CUT, DDS, DIVX, EMF, EPS, GD2, GIF, HRZ, ICO, IFF, LBM, IMG, GEM, JPEG2000, JPG, JIF, JNG, LVP, MAC, MNG, JNG, MOV, QT, MPEG, MPG, MP3, MP2, MP1, MSP, PBM, PCD, PCX, PGM, PIC, PIX, PNG, PPM, PPP, PSD, PSP, RAS, SUN, SGI, RGB, TGA, TIF, WAV, MID, AIF, WBMP, WMA, WMF, XBM a ZBR.

Prezeranie samotných obrázkov

Pravdaže, pretože sa jedná o obrázkového správcu, nájdeme tu základné funkcie pre ich správu súborov, ako je mazanie, kopírovanie, presúvanie či ich premenovávanie. Ďalej môžeme nastaviť obrázok ako tapetu pracovnej plochy, získať obrázok z externého zdroja a pod. Program umožňuje aj hromadnú konverziu obrázkov do zvoleného výstupného formátu (pravdaže aj s nastavením príslušných parametrov). V tomto smere však nepodporuje na výstupe všetky vstupné formáty.

Úprava jasu, kontrastu a gama

Ďalej nájdeme v programe aj možnosť jednoduchej úpravy obrázkov. Tieto možnosti obsahujú naozaj iba základné funkcie, ako je zmena jasu, kontrastu, gama nasýtenia, otočenie o 90 stupňov, inverzia, prevod na čiernobiely obrázok, podfarbenie, farebné prevody (napr. RGB – GRB), zníženie farebnej škály, niekoľko efektov (rozostrenie, mozaika, zaostrenie…), zmena veľkosti a pod.

Zmena veľkosti

Na záver ešte spomeňme zaujímavú možnosť vytvárania jednoduchých obrázkových katalógov. Je to vlastne súbor vo vnútornom SVC formáte, ktorý obsahuje náhľady obrázkov v nami zadefinovanej veľkosti. Upozorňujeme. Že tento súbor sa nezobrazuje v zobrazovanom zozname súborov v prehliadači a pokiaľ ho chceme používať, musíme si ho asociovať s programom SlowView v jeho nastaveniach. Týmto spôsobom si môžeme urobiť síce jednoduchú, ale niekedy postačujúcu databázu, pomocou ktorej sa dokážeme naozaj rýchlo orientovať v našich obrázkoch.

Generátor katalógov

Vývoj tohto programu je už, žiaľ, ukončený. Vzhľadom na jeho možnosti však ešte stále určite zaujme viacerých používateľov. Program je neustále k dispozícii aj na internete, napr. na serveri www.slunecnice.cz

Internet: http://www.slowview.at/


Neprehliadnite: