Boeing pripravuje protiteroristický autopilot systém

Milan Tanker  /  09. 03. 2007, 00:00

Najbezpečnejší spôsob dopravy sa stal po udalostiach z 11. septembra v zainteresovaných krajinách psyhologicky jedným z najnebezpečnejších. Dôvera ľudí v bezpečnosté zložky na Zemi v oblakoch odpadá, najmä keď prípadní únosci neplánujú pristáť na runwayi. Team vedcov Boeingu prichádza s prepracovaným riešením.

Vedci spoločnosti Boeing pripravujú nový autopilot systém, ktorý znemožní v prípade únosu lietadla prevziať teroristom kontrolu nad strojom.  Systém UAS (Uninterruptible Autopilot System – neprerušitelný autopilot systém) prepne v prípade násilného vniknutia do kabíny riadenie lietadla na autopilot bez možnosti návratu k manuálnemu ovládaniu.

 

O prepínanie medzi manuálnym riadením a autopilotom sa doteraz stará prepínač v kabíne. Tento prepínač bude doplnený tlačidlom na aktiváciu systému UAS a tlakovými senzormi vo dverách do kabíny, údaje z ktorých bude vyhodnocovať počítač, ktorý vyhodnotí silu, respektíve násilie pri otvárani dverí. Ak systém vyhodnotí vniknutie ako nepovolené, automaticky sa aktivuje. Raz aktivovaný systém UAS už nebude možné z paluby lietadla deaktivovať. Systém aktivuje do prevzatia diaľkového riadenia pomocou rádia a GPS autopilot.

 

Riadiace stredisko na zemi môže potom lietadlo diaľkovo naviesť na civilné či armádne letisko kde lietadlo vďaka už používaným systémom automatického pristávania pomocou GPS zosadne do rúk bezpečnostých zložiek.

 

Systém UAS bude podľa Boeingu dostupný pre všetky lietadlá v priebehu troch rokov.


 

Zdroj: dailymail.co.uk

Neprehliadnite: