Falošný titul prispievateľa Wikipedie otriasa jej dôveryhodnosťou

Michal Kyžňanský  /  08. 03. 2007, 00:00

Dôveryhodnosť informácií uvedených na najpopulárnejšej online encyklopédii bola často spochybňovaná práve kvôli anonymite prispievateľov a ich voľným rukám. Tieto hlasy však nabrali na intenzite po tom, ako sa 24-ročný Ryan Jordan pôsobiaci pod pseudonymom Essjay vydával za profesora teológie, kým v skutočnosti žiaden titul nemá.

Zakladateľ Wikipedie Jimmy Wales navrhoval už pred dvoma rokmi, aby autori, ktorí chcú citovať vedecké práce alebo iné podobné dokumentácie a preukazujú sa titulom, boli skontrolovaní a platnosť ich titulu bola overená. Tento nápad nabral na obrátkach práve po spomínanom incidente. Ryan Jordan dokonca zastával miesto veľmi ceneného člena a mal možnosť upravovať iné príspevky alebo blokovať nesprávny obsah.

Jordan bol po odhalení oficiálne prepustený z tejto funkcie. Ešte predtým, ako sa však toto stalo uverejnil ospravedlnenie na svojej stránke za akúkoľvek ujmu, ktorú spôsobil Wikipedii. Jimmy Wales potvrdil, že autori budú stále anonymní, ale ak niekto bude chcieť citovať vedecké práce bude nutné overiť jeho titul, bez nutnosti poskytnúť svoje meno. Heslo Wikipedie je “Lux et Veritas“ – Svetlo a Pravda a spolu s anonymitou užívateľov a chuťou obohatiť ostatných dosiahla Wikipedia viac než 1,7 milióna článkov iba v anglickej verzii.

Zdroj:
news.yahoo.com

Neprehliadnite: