Organizátory zadarmo III. – Diář

Július Pastierik  /  12. 03. 2007, 00:00

V poslednom – treťom dieli krátkeho seriálu o organizátoroch si predstavíme zaujímavý český program Diář, ktorý osloví najmä tých používateľov, ktorí hľadajú program, ktorý má svoje možnosti niekde v strede medzi už predstavenými dvomi programami.

Pôvodne, pri písaní prvého dielu tohto seriálu som mal v pláne napísať iba dve recenzie – a to o programe BudíkOrganizér, pretože som o iných (ktoré by boli vyvíjané aj ďalej, alebo to boli aspoň stabilné verzie) nevedel. Medzitým som sa však nevzdal pátrania aj po ďalších programoch a preto som, zákonite, naďabil na program Diář, ktorý má svoju aktuálnu verziu starú skoro doslovne iba niekoľko dní.

Pracovné rozhranie

Prvé, čo ma na tomto programe zaujalo, bolo nielen jeho pekné používateľské rozhranie (kde sa neustále zobrazuje čas pomocou veľkých hodín), ale najmä to, že nie je preplnený funkciami, ktoré mnohí používatelia pri ostatných programoch nepoužívajú. U mňa osobne medzi takéto funkcie patrí napr. databáza kontaktov, ktorú si udržujem iba v mailovom klientovi a u ľudí, ktorí nemajú mail, v papierovom diári.

Vloženie výročia

Pozrime sa však na to, akú funkcie nám tento program ponúka a nie na to, aké nám neponúka. Ako prvý je to pripomienkovač výročí. V tejto časti môžeme zadefinovať výročie, pričom zadávame jeho názov (ktorý potom vidíme v zozname), bližší popis, dátum, ako dlho vopred chceme, aby nám ho program pripomenul a to, či sa jedná o výročie jednorázové, alebo každoročne opakované.

Nová úloha

Druhá funkcia, ktorú nám program ponúka, sú úlohy. Tu definujeme jeho nadpis, bližší popis, dátum a čas, kedy má byť úloha splnená a prípadné pravidelné opakovanie úlohy. Okrem toho si môžeme zvoliť, či máme byť spätne upozornení na úlohy, ktoré mali byť splnené v čase, v ktorom program Diář náhodou nebežal.

Upozornenie na úlohu

Tretia funkcia je tzv. plánovač. Tu zapisujeme plánované úlohy,ktorých časové plnenie presahuje rámec jedného dňa – napr. dovolenku a pod. Pravdaže, ako pri ostatných typoch úloh, aj tu zadávame nadpis a bližší popis plánu.

Posledná funkcia, ktorá je priamo prístupná cez záložky v používateľskom rozhraní programu, je poznámkový blok. Je to vlastne zoznam poznámok, kde definujeme ich nadpis (podľa ktorého sa orientujeme) a následne ich obsah.

Poznámky

Okrem uvedených funkcií nájdeme tri zaujímavé doplnkové funkcie v menu „Funkce“. Prvá z nich je kalendár, ktorá nám automaticky zobrazí prehľadný mesačný kalendár a pripomenie nám všetky naplánované úlohy na príslušný deň, pričom môžeme tieto úlohy ihneď upraviť alebo zmazať. V rámci jednotlivých dní nám program farebným pozadím (rôznym pre rôzne typy úloh) pripomenie, že na ten deň máme niečo naplánované. Program zobrazuje aj meniny a sviatky, zatiaľ však len české.

Mesačný kalendár

Druhá doplnková funkcia je prehľadný denný kalendár, kde vidíme počet úloh, ktoré máme naplánované v príslušných časových úsekoch a pokiaľ si klikneme na údaj o ich počte, podobne, ako pri kalendári sa nám postupne zobrazia s tým, že ich môžeme upraviť alebo vymazať.

Denný kalendár

Posledná zaujímavá doplnková funkcia je vyhľadávanie mena v kalendári a to buď podľa toho, čo chceme zistiť – či to, kedy má kto meniny, alebo kto má meniny v zadaný dátum. Ako som už písal, zatiaľ je táto možnosť iba pre české mená, ale v súčasnosti sa podľa informácií od autora programu pripravuje aj verzia pre iné jazyky, kde by sme mali nájsť aj slovenské mená a sviatky (databázu slovenských mien má už autor k dispozícii).

Vyhľadávanie mena

Na záver ešte pripomeňme, že vo funkciách si môžeme nastaviť automatické mazanie starých záznamov v oblasti výročí, úloh a plánov (po nami nastavenom období), takže nám databáza týchto údajov zbytočne nenarastá, pokiaľ sa k týmto údajom už nemienime vracať. Ako vidíme, tento program je naozaj určený pre používateľov, ktorí hľadajú organizátor pre pripomínanie úloh či výročí (t.j. bez databázy kontaktov), pritom však nepožadujú prepracované možnosti programu Budík, no na druhej strane im nepostačujú možnosti programu Organizér.

Nastavenie mazania

Internet: http://simandl.unas.cz


Neprehliadnite: