Peter Mesjar ako prvý študent na Slovensku získal najvyšší certifikát pre sieťové technológie CCIE

Tlačový servis  /  23. 02. 2007, 14:45

Študent Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave a zároveň študent akademického programu NetAcad, ktorý celosvetovo organizuje spoločnosť Cisco, Peter Mesjar úspešne absolvoval jeden z najťažších certifikačných testov v oblasti sieťových technológií. Informoval o tom koordinátor programu pre Slovensko František Jakab. Do medzinárodného programu NetAcad je zapojených vyše 3 800 slovenských študentov.

Peter Mesjar 9. februára absolvoval v Bruseli certifikačný test Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE), ktorý patrí k najnáročnejším v oblasti sieťových technológií. Tento certifikát vlastní na celom svete len 17 428 sieťových špecialistov. Podľa Jakaba ide o výnimočný úspech, ktorý má vysokú medzinárodnú hodnotu.

CCIE predstavuje najvyššiu úroveň profesionálnej certifikácie vedomostí sieťových expertov. Podarí sa ju dosiahnuť v priemere iba trom percentám špecialistov. Na jeho získanie nestačí len osvojiť si obrovské množstvo informácií, ale tiež preukázať praktické schopnosti riešiť úlohy s najvyššou úrovňou zložitosti.

Tento výsledok je o to cennejší, že ho dosiahol študent programu NetAcad už počas riadneho univerzitného štúdia. „To nie je bežná záležitosť. Takýto excelentný výsledok zatiaľ nedosiahol žiaden študent v SR a podľa dostupných informácií ani v Európe. V každom prípade Peter Mesjar je jedným z najmladších držiteľov tohto certifikátu,“ zdôraznil Jakab.

Program NetAcad je odborný vzdelávací program, ktorý pomáha vychovávať odborníkov pre oblasť počítačových sietí. Na Slovensku sú do tohto programu zapojené štyri univerzity a 49 stredných škôl, čo umožňuje ročne pripraviť 300 až 500 sieťových odborníkov. Momentálne v rámci programu študuje vyše 3 800 študentov.

Slovensko patrí dosahovanými výsledkami medzi najúspešnejšie krajiny v príprave sieťových špecialistov. Už niekoľko stoviek študentov získalo medzinárodné certifikáty CCNA, ktoré vyjadrujú ich vedomosti o počítačových sieťach. „Úspech študenta STU dokazuje skvelé postavenie Slovenska v rámci programu,“ dodal koordinátor programu NetAcad.

Neprehliadnite: