„FastStone“ freeware II (III.). – FastStone Photo Resizer

Július Pastierik  /  28. 02. 2007, 00:00

V druhom (či vlastne treťom) dieli seriálu o freeware programoch z tvorivej dielne firmy FastStone si predstavíme nástroj na hromadnú úpravu a premenovanie grafických súborov – program FastStone Photo Resizer.

Pokiaľ potrebujete často meniť veľkosti obrázkov (napr. ako ja, pretože redakčné systémy na internete, kde prispievam, si vyžadujú obrázok, ktorý má maximálnu šírku 480 bodov), určite ste už rozmýšľali nad vhodným programom, ktorý by to dokázal urobiť automaticky pre všetky potrebné súbory (napr. zosnímané obrazovky).

Photo Resizer

Pravdaže, aj tieto možnosti mnohokrát nájdeme v komplexných grafických programoch (napr. v programe XnView nájdeme aj snímanie obrazovky, aj možnosť hromadnej úpravy), no takéto riešenie nevyhovuje každému. Osobne som po zistení možností programu FastStone Capture začal tento používať na snímanie obrazoviek,pretože taký program potrebujem mať rezidentne spustený neustále.

Parametre výstupného formátu

Momentálne riešim zmenšovanie obrázkov v programe IrfanView, pričom zmenšujem iba tie obrázky, ktoré sú širšie, ako spomínaných 480 bodov. Následne zmenšujem rozsah ich farebnej škály a obrázok, ktorý zaberá menej miesta umiestňujem na internete. Tento postup je však pracný a preto som uvítal možnosti, ktoré mi ponúka práve program FastStone Photo Resizer.

Parametre zmeny veľkosti

Ako sme si už pri ostatných programoch z tejto dielne mohli zvyknúť, aj tento program má zaujímavé pracovné rozhranie. Na úvodnej strane vyberáme súbory, ktoré chceme spracovať a následne určujeme kroky, ktoré chceme vykonať. Program nám umožňuje previesť všetky súbory na jeden výstupný formát (JPG, BMP, GIF, PNG, JP2, TIF), pričom pre každý z týchto môžeme následne definovať potrebné parametre (stupeň kompresie, priehľadnú farbu…), ktoré sú. Samozrejme, závislé od typu výstupného súboru. Na vstupe program podporuje súbory typu JPG, JPEG, JP2, J2K, GIF, BMP, PNG, PSD, TIF, TIFF, THA, WMF a ICO.

Zmena farebnej škály

Následne si môžeme vybrať výstupný adresár a nastaviť meno výstupného súboru, čo je napr. pre mňa veľmi dôležité, pretože pri snímaní sa mi súbory ukladajú so štandardným názvom „ScreenShot“, ale v recenzii ich potrebujem mať pomenované podľa recenzovaného programu.

Najdôležitejšie nastavenia však nájdeme v rozšírených nastaveniach, kde vlastne nastavujeme parametre hromadnej úpravy obrázkov. Nájdeme tu také možnosti, ako je zmena veľkosti (či už v bodoch alebo percentách), pričom si môžeme nastaviť veľmi dôležitý parameter, aby sa menšie obrázky nezväčšovali, ďalej prevrátenie či otočenie obrázku, možnosť urobenia výrezu, zmena farebnej škály, kontrastu, jasu, nasýtenia, farebnej sýtosti RGB kanálov, DPI a pod.

Vloženie textu do obrázku

Okrem toho môžeme do obrázku vložiť ľubovoľný text s možnosťou jeho umiestnenia, nastavenia priesvitnosti a použitia EXIF údajov. Tak isto môžeme do obrázku vložiť vodoznak.

Ako sme už spomínali v úvode, okrem úpravy obrázkov program umožňuje aj premenovanie grafických súborov. Túto možnosť nájdeme na druhej záložke „Batch Rename“. V novom názve súboru môžeme použiť také parametre, ako je pôvodný názov, dátumové a časové údaje, údaj o adresári a číslovanie. Pokiaľ si stiahneme obrázky napr. z fotoaparátu, je to vynikajúca pomôcka, ako z nič nehovoriacich názvov typu „100_0512.JPG“ dosiahnuť jedným krokom názvy normálne napr. „Les_vo_februari_2007.JPG“.

Premenovanie súborov

Nastavené parametre si môžeme uložiť do definičného súboru, takže si môžeme vytvoriť viacero profilov, čím sa naša práca stane následne naozaj rýchla a efektívna. Osobne mi najviac vyhovujú dva profily – v prvom zmenším príliš veľké súbory a v druhom zmenším ich farebnú škálu. Tak dostanem dvoje výstupné súbory, kde mi už stačí porovnať iba veľkosť a tie menšie umiestniť na internete.

Internet: www.faststone.org


Neprehliadnite: