Intel predstavil experimentálny 80 jadrový čip s výkonom 1 teraflops

Michal Kyžňanský  /  13. 02. 2007, 00:00

Intel chce vyťažiť z novej architektúry tranzistorov maximum a dá sa povedať určitým psychologickým ťahom je aj ohlásenie vytvorenia experimentálneho 80 jadrového procesora. Podľa Intelu nie je toto monštrum o nič väčšie ako nech na prste a pri spotrebe 62 W dokáže vykonať bilión operácií za sekundu. Tento výkon bol dosiahnutý pri frekvencii 3,16 GHz.

Podľa Intelu si podobné čipy nájdu cestu do našich domácností už v horizonte 5 rokov a práce na komerčnej verzii podobného čipu s neuveriteľným výkonom sú už v plnom prúde. Uvedenie na trh by podľa vyjadrení malo trvať 3 až 8 rokov. Finálna verzia bude vraj obsahovať 100 miliónov tranzistorov a má byť trošku odlišná od predstaveného prototypu. Je len ťažko predstaviteľné, že na výkon 1 teraflops bolo v roku 1996 potrebných 10 000 procesorov Intel Pentium Pro zoskupených v superpočítači rozloženom na ploche 180 m2 s celkovou spotrebou vyše 500 kW.

Aj keď je tento prototyp superpočítača do vrecka ešte len v plienkach, je dôkazom, že použitie nových zliatin a kovov pri konštrukcii tranzistorov môže posúvať hranice zmenšovania tranzistorov oveľa ďalej, ako sme si pôvodne mysleli. Hrubá výpočtová kapacita však nestačí a na jej skrotenie je potrebný programovací jazyk, ktorý dokáže efektívne a jednoducho riadiť masívny paralelizmus vykonávaných operácií. Práve narastajúci počet jadier si iste vyžiada revolúciu v programovacích jazykoch. Tento čip sa však nemá schovávať iba za vyjadrenia Intelu, ale jeho funkčnosť má byť demonštrovaná na medzinárodnej konferencii Solid States Circuitsv pondelok.

Zdroj:
news.xinhuanet.com english.people.com.cn

Neprehliadnite: