Algoritmus a magnetická rezonancia, krok k čítaniu myšlienok?

Michal Kyžňanský  /  11. 02. 2007, 00:00

Naše tajné zámery a myšlienky boli čitateľné len z vonkajších prejavov, a to tiež len veľmi náročne. To však môže zmeniť kombinácia technológie zobrazovania mozgu pomocou magnetickej rezonancie spolu so sofistikovaným algoritmom. Vďaka tejto kombinácií sa podarilo u 70 % testovaných osôb odhaliť ich zámer s dvoma číslami.

Za týmto úspechom stojí John-Dylan Haynes z Inštitútu Maxa Plancka pre výskum ľudského mozgu a jeho kognitívnych schopností v spolupráci s vedcami z Tokya a Londína. Pri spomínanom teste boli po prvýkrát čítané ľudské zámery na diaľku. Testované subjekty si mali vybrať z dvoch úloh, spočítať alebo odčítať dve čísla. Najprv si vybrali potajomky jednu z týchto možností a následne sa objavili na obrazovke dve čísla, ktoré v hlave buď spočítali alebo odpočítali.

V teste sa podarilo správne určiť zámer u 70 % osôb. Ide skutočne o nový prelomový spôsob, ako čítať zámery a predvídať budúce kroky mozgu. Test dokázal, že za rozhodnutia nie sú zodpovedné jednotlivé neuróny ale špecifické oblasti v mozgu, ktorých vzory sa dajú naučiť čítať pomocou počítača. Táto oblasť výskumu otvára nové možnosti v oblasti interakcie človeka a počítača, alebo pomoci handicapovaným pacientom.

Zdroj:

playfuls.com

Neprehliadnite: