Snímanie obrazoviek zadarmo V: Windows Snapshot Maker

Július Pastierik  /  13. 02. 2007, 00:00

V piatom pokračovaní seriálu o snímaní obrazoviek si predstavíme veľmi zaujímavý program Windows Snapshot Maker.

Na prvý pohľad sa predstavovaný program Windows Snapshot Maker ani nelíši od ostatných programov, ktoré sme si už predstavili. Umožňuje snímať obrazovky v rôznych režimoch (celá obrazovka, aktívne okno, vybrané okno, roletové menu či vybranú oblasť). Čo je však veľmi dôležité, dokáže snímať aj tzv. grafické obrazovky, t.j. pracovné rozhrania tých programov, ktoré nevyužívajú štandardné okná Windows a doteraz predstavené programy ich preto nezosnímajú.

Screen Maker

Práve posledne menovaná možnosť robí tento program veľmi zaujímavým, pretože mnohé aplikácie čoraz viac využívajú tieto možnosti napr. v oblasti nastavovania priehľadnosti používateľských okien a pod. To však nie je všetko, čo nám ponúka tento program navyše oproti bežnému snímaniu obrazoviek.

Podobne, ako v minule predstavenom programe GrabCaptureScreen, aj tu máme možnosť čiastočne automatickej úpravy obrazovky ihneď po jej zosnímaní. Program nám ponúka možnosť použitia filtrov prevodu na šedý obrázok, sépiové odtiene či inverziu farieb. Ďalej môžeme okolo zosnímaného obrázku vytvoriť tieň v troch rôznych polohách, pridať kontúru, natočiť ho a pridať vodoznak. Pochopiteľne, pri všetkých doplnkových možnostiach nájdeme aj príslušné nastavovacie parametre (uhol natočenia, farba kontúry, umiestnenie a priehľadnosť vodoznaku atď.).

Screen Maker

Medzi potrebné funkcie patrí aj možnosť zosnímania polohy kurzora, v tejto oblasti však program Windows Snapshot Maker možnosti už spomínaného programu GrabCaptureScreen, ktorý patrí práve v tejto oblasti medzi špičky vo freeware programoch.

Pravdaže, program dokáže ukladať zosnímané obrazovky automaticky na disk v jednom z piatich formátov (BMP, JPEG, PNG, GIF a TIFF). Žiaľ, program nemá zabudované časové snímanie obrazoviek, môžeme použiť iba klávesové skratky, kde máme možnosť ich ľubovoľnej definície.

Screen Maker

Na záver spomeňme veľmi potešiteľný fakt – používateľské rozhranie programu je preložené do mnohých jazykov, medzi ktorými nájdeme o. i. aj slovenčinu, čo ho robí naozaj veľmi zaujímavým nástrojom pre mnohých používateľov.

Internet: http://www.ntwind.com/software/winsnap.html


Neprehliadnite: