Windows Vista „test drive“ zadarmo

Lukáš Orgován  /  25. 01. 2007, 00:00

Microsoft nedávno sprístupnil novú web stránku nazvanú „Windows Vista Test Drive“ (ďalej len testdrive). Táto stránka bola vytvorená na to, aby informovala predovšetkým obchodných užívateľov a firmy o novom operačnom systéme bez toho, aby si ho museli nainštalovať dopredu. Pozrime sa na ňu bližšie!

Na spustenie testdrive je nutné mať nainštalovaný Windows 2000 alebo Windows XP, Internet Explorer 6 alebo 7 a Microsoft Virtual Machine Remote Control (VMRC) – ActiveX prvok, ktorý sa nainštaluje keď prvý krát vstúpite na stránku. Internet Explorer 7 síce upozorňuje na nebezpečenstvá inštalácie tohto prvku, no v konečnom dôsledku inštaláciu samozrejme povoľuje.

Po úspešnom splnení týchto požiadaviek sa užívateľ dostane na stránku, ktorá má podobné rozhranie ako plocha Windows Vista. Spočiatku to vyzerá tak, že táto stránka je samotný testdrive, ale nie je tomu tak. Stránka iba poskytuje dôležité informácie a oboznamuje s technikami Visty. Spodná lišta obsahuje odkazy na rôzne cvičenia (úvodné videá do Visty). Je iba akousi „predohrou“ pred spustením testdrive s OS.

Keď si vyberiete zapnúť testdrive, spustí sa OS v malom okne (s rozmermi okolo 640x480). Tu už môže užívateľ kliknúť na normálnu ponuku Štart a objavovať rôzne výhody a možnosti Visty. Popri tom je ešte na pravej strane okna umiestnený sidebar, ktorý obsahuje informácie sprevádzajúce užívateľa popri objavovaní (napr. informácie o novej funkcii vyhľadávania vo Viste). Zobrazovanie je však veľmi pomalé.

Microsoft dúfa, že práve vydaním takejto trial verzie pomôže ľuďom oceniť Vistu bez uchyľovaniu sa k pirátstvu. Môj názor je, že toto nie je najvhodnejšie riešenie, ako zabrániť pirátstvu, avšak uznávam, že to môže zastaviť niekoľkých „malých pirátov“, ktorí sa snažia iba vytvoriť akési ukážky Visty. Dôležité však pri testdrive je viac to, že je to dobrý marketingový ťah, ktorý bolo doteraz možno vídať aj u iných spoločností, ako napríklad Apple Computer (teda už len Apple). Avšak ďalším faktom je, že keď už prídu na trh počítače so vstavanými Vistami, bude to pre väčšinu koncových užívateľov asi úplne zbytočné. Ešte na záver dodám, že funkčnosť stránky je zatiaľ obmedzená iba niektoré lokality a Slovenská republika medzi nie (ako inak) nepatrí.


Link: http://www.windowsvistatestdrive.com/

Lukáš Orgován

Neprehliadnite: