LG Prada prichádza, čo na to iPhone?

Michal Kyžňanský  /  22. 01. 2007, 00:00

LG ohlásila svoj supermoderný mobilný telefón s veľkým dotykovým displejom. Pripomína vám to niečo? Áno, podobný telefón nedávno ohlásila aj firma Apple a nazvala ho iPhone. Čo majú však tieto dva telefóny spoločné? Dozviete sa v článku.

Po veľkom očakávaní a možno sklamaní nad novým mobilným telefónom iPhone od Apple prichádza ďalší výkrik módy. Aj tak možno nazvať futuristicky vyzerajúci telefón LG Prada. LG Prada (LG KE850) nie je len nový formát mobilného telefónu, ale predstavuje majstrovské spojenie dizajnu, pod ktorý sa podpísala vedúca firma luxusných darčekových výrobkov - Prada, a technologického prevedenia firmy LG. Firma Prada dozerala pri vývoji tohto telefónu na všetky aspekty a dopady na dizajn. Čo však tento telefón dokáže skutočne ponúknuť? Je to len predražený módy doplnok ľudí, ktorým nevadí dať pár korún navyše za dizajnérsku kreáciu, alebo má Prada skutočne čo ponúknuť? Poďme sa na to pozrieť.

Vzhľad



Vzhľad je veľmi štýlový a čierny kabát lahodí oku. Na prednej strane kraľuje 3-palcový dotykový displej s rozlíšením 200 x 400 bodov. iPhone od Apple v tomto aspekte vyhráva, pretože disponuje až 3,5 –palcovým displejom s rozlíšením 320 x 480 bodov. Na zadnej strane je veľmi nenápadne umiestnený 2-Megapixelový fotoaparát s optikou Schneider-Kreuznach, pričom o blesk sa stará malá LED dióda. Celý telefón je veľmi tenký a jeho rozmery sú 98.8 x 54 x 12 mm, zatiaľ čo iPhone má rozmery 115 x 61 x 11.6 mm.

Pre vizuálne porovnanie som použil web stránku sizeasy.com, ktorá ich po zadaní rozmerov vizuálne zobrazí. A tu je výsledok. Fialová farba predstavuje iPhone od Apple a ružovo-červená predstavuje LG Prada.




Možnosti prepojenia

Pri možnostiach prepojenia nájdeme medzi telefónmi iPhone a Prada významný rozdiel, ktorým je absencia Wi-fi rozhrania u LG rivala. Prada však disponuje rozhraním USB 2.0 (port je umiestnený na boku telefónu), Bluetooth 2.0 a USB Mass storage. Špecifikácia Bluetooth 2.0 prináša zvýšenie dosahu prenosu až na 100 metrov, nižšiu spotrebu energie (v určitých momentoch) a zvýšenie rýchlosti prenosu až k hranici 3.0 Mbit/s. Podobne ako iPhone aj LG Prada podporuje internet cez EDGE.

Užívateľské rozhranie a možnosti systému

Zatiaľ čo iPhone je založený na upravenej verzii operačného systému OS X 10.5, tzv. "Leopard", LG Prada využíva na vykresľovanie a systémovú prácu Macromedia Flash. LG Prada vám umožní prezeranie dokumentov vo formáte TXT, PDF, XLS, PPT, DOC a príťažlivá Flash grafika určite pridá nový rozmer všetkému, čo vám veľký 3-palcový displej zobrazí. Prada sa bude podobať na iPhone aj vo veľkosti internej pamäte, ktorá ma činiť 8 GB. Ak ani táto veľkosť nebude dostačujúca, pomoc prichádza v podobe možnosti rozšírenia o Micro SD pamäťovú kartu. Apple bude ponúkať svoj iPhone s internou pamäťou vo veľkosti od 4 do 8 GB. Sofistikovanejšie rozhranie a možnosť použitia internetového prehliadača Safari na telefóne iPhone nás zľahka navádza k záveru, že LG Prada nebude dostatočný smartphone, ale len inovatívny mobil, ktorý bude svojim dotykovým displejom a dizajnom pripomínať iPhone.


Zdroj: phoneyworld.com

Príjemným prekvapením pri telefóne LG Prada je paleta podporovaných hudobných formátov. U iPhone je to iba MP3 a AAC, ale LG Prada ponúka možnosť počúvať hudbu až v 5-tich formátov - MP3, ACC, ACC+, WMA, RA. Pri hudbe to však nekončí, LG Prada vám ochotne prehrá aj videá vo formáte MPEG4, H.263 alebo H.264, kým pri iPhone sa musíte uspokojiť iba s formátom H.264.

LG Prada je Tri-band telefón, t.j. podporuje 3 frekvenčné pásma – 900/1800/1900 zatiaľ čo iPhone je Quad-Band, t.j. podporuje 4 frekvenčné pásma - 850/900/1800/1900. Oba telefóny však nepodporujú 3G, a teda UMTS, HSDPA a iné podobné technológie spojené s vysokorýchlostným internetom sú im odopreté. iPhone však tento problém rieši práve rozhraním WiFi (802.11b/802.11g.

Cena a príchod na trh

Telefón LG Prada, napriek svojmu neskoršiemu predstaveniu príde na trh oveľa skôr než iPhone. iPhone bude dostupný najprv v U.S.A (jún 2007), potom príde na rad Európa (4. kvartál 2007) a nakoniec bude nasledovať Ázia (2008). LG Prada sa poponáhľa a už na konci februára 2007 bude dostupný v Británii, Francúzsku, Nemecku a Taliansku. V marci bude nasledovať Hong Kong, Taiwan a Singapur. LG Prada sa bude predávať približne za 600 Eur, resp. niečo okolo 770 dolárov, čo predstavuje niečo nad 20 000 SK. Zaujímavosťou je fakt, že LG Prada sa bude predávať aj vo vybraných módnych obchodoch a nie len v predajniach LG. Apple bude ponúkať svoj iPhone za cenu od 499 – 599 dolárov v závislosti od veľkosti internej pamäte.


Zdroj: phoneyworld.com

Celkové hodnotenie

LG Prada prináša veľmi veľa noviniek a otvára podobne ako iPhone cestu k mobilným telefónom bez tlačidiel, ktorá ukazuje, že tlačidlá nie sú vždy potrebné. Stačí veľký dotykový displej. LG Prada predstavuje mierne luxusný módny doplnkom v znamení klasického mobilného telefónu, ktorý dokáže svojmu majiteľovi poskytnúť všetko, čo bežný novodobý používateľ mobilného telefónu môže využiť plus pár technologických lahôdok, medzi ktoré rozhodne patrí veľký 3-palcový dotykový displej a 8 GB interná pamäť.
iPhone Apple je vďaka rôznych senzorom, technologických riešeniam  a konektivite Wi-fi skutočne smart, čo určite napomôže jeho popularite medzi zákazníkmi.

LG Prada však rozhodne má čo ponúknuť a to, že sa pohybuje na rozhraní módneho doplnku a technologicky "nadupanej" hračky z neho robí atraktívneho bojovníka na trhu mobilných telefónov budúcnosti. Oba telefóny sú však ešte horúcimi novinkami, ktoré sa ešte ani nezačali predávať. Uvidíme ako si vyberie trh a možno všetko dopadne presne opačne, ako som tvrdil.

Pre viac informácií o iPhone si prečítajte článok – Apple – iPhone.

Špecifikácie

Siete: EDGE Tri-Band (900/1800/1900)
Rozmery: 98.8×54×12 mm
2M CMOS Fotoaparát, Schneider-Kreuznach / LED blesk
Micro SD Slot
Batéria v balení - 800mAh
Konektivita: Bluetooth 2.0, USB 2.0
Užívateľské rozhranie Macromedia Flash
Prehrávanie videa: MPEG4, H.263, H.264
Prehrávanie hudby: MP3, ACC, ACC+, WMA, RA
Ovládanie: dotykový displej
Displej: 3-palcový, rozlíšenie 200 x 400 bodov
Prezeranie dokumentov: txt, ppt, xls, doc, pdf


Zdroj

newsfactor.com en.wikipedia.org lge.com

Neprehliadnite: