Apple – iPhone

Lukáš Orgován  /  11. 01. 2007, 00:00

Je to už takmer rok, čo sa nesú fámy o iPhone. Svetlo sveta uzrelo niekoľko stoviek fotomontáži s pikantnými predstavami fanúšikov. Nastal deň D a Apple predstavil nový iPhone. Telefón, ktorý je ozajstným krokom vpred.

MP3 prehrávač, telefón, internet... A to všetko v jednom! Presne tak. Prichádza nový rozmer komunikačného média, ktoré sa stáva multi-multimediálnym. Je tu iPhone a dáva nám nový pohľad na svet mobilných telefónov.

Apple predstavil taktiež nový UI (user interface – užívateľské prostredie), ktorý sa zakladá na širokej zobrazovacej obrazovke (displeji), ktorá je dotyková a dokáže rozoznávať tzv. ručné gestikulácie. Po obrazovke sa dá jednoducho rolovať ťahom ruky nadol, nahor, doľava alebo doprava, priblížiť dvoj úderom alebo jednoducho vybrať položku ťuknutím na obrazovku.

iPod

iPohne v sebe ukrýva iPod s dotykovým ovládaním, ktorý vás nechá užívať si všetok obsah vášho telefónu počnúc hudby, audio kníh, podcastov, videí, tv seriálov a filmov na úžasnom, 3,5 palcovom širokouhlom displeji. Samozrejme, že iPhone je dokonalý nástroj pre synchronizáciu s iTunes na PC a Macoch.

Pri prehrávaní videí alebo prezeraní obrázkov uložených na 4GB alebo 8GB pamäti došlo taktiež k super novinke. Ak pozeráte nejaký film, stačí, ak pri jeho prezeraní obrátite iPhone do horizontálnej polohy a obraz sa automaticky prispôsobí širokouhlému displeju.

 

Mac OS X prostredie

Celý iPhone bude bežať na platforme Mac OS X. Už na prvý pohľad je zrejmé, že sa jedná o tento operačný systém. Nádherné prostredie s jednoduchým dizajnom. Samozrejme, že bude ponúkať väčšinu výhod os x. V ponuke je e-mailový klient podporujúci ako IMAP tak POP3, push e-mail – teda posielanie e-mailov priamo na mobil. Apple sa dokonca podarilo vytvoriť spoluprácu s Yahoo! Tento e-mailový portál je zatiaľ najväčším na svete so svojimi vyše 1,5 miliónmi používateľov, sa zaviazal, že ponúkne pre iPhone zadarmo push e-maily, ktoré sú inak spoplatňované. OS prostredie zároveň ponúka kalendár, CoverFlow, iTunes, Widgety, internetový prehliadač Safari, RSS čítačka či integrovaná služba Google maps.


Telefonovanie

iPhone bude fungovať pod pásmom GSM, nie však UMTS. iPhone obsahuje tri senzory. Tie zaručujú dokonalý komfort pri užívaní. Jeden senzor sa stará o optimálne podsvietenie displeja, čo zlepšuje výdrž batérie, druhý senzor má za úlohu automatické vypnutie displeja pri priblížení telefónu k uchu a posledný senzor zabezpečuje už spomínané pretáčanie displeja pri pretočení. iPhone umožňuje uskutočňovať i audiokonferencie medzi viacerými užívateľmi.

Internet + Safari

iPhone prináša priamo zabudovaný prehliadač Safari. Ten umožňuje pridávanie rôznych záložiek, ale hlavne dokonalé prehliadanie internetu. Je to aj vďaka senzoru a displeja, ktorý rozoznáva ručné gestikulácie. Rolovanie stránky prebieha jednoduchým potiahnutím prsta akýmkoľvek smerom. Priblíženie stránky zase dvojitým úderom po displeji.

 

iPhone podporuje EDGE a Bluetooth 2.0 a zvládne aj komunikáciu prostredníctvom WiFi (802.11b/g).


Dostupný až koncom roka

Vyhlásená cena iPhonu sa bude pohybovať v USA za 4GB model 499 dolárov a za 8GB model 599 dolárov. Do Európy by mal expandovať v štvrtom štvrťroku, do Ázie až v roku 2008. Jeho cena v Slovenskej republike by sa mala pohybovať okolo 22 000 Sk, ak zohľadníme rozdiel v cenách USA a Európy a pripočítať daň.
 

Technická špecifikácia

Šírka displeja: 3,5 palcov

Rozlíšenie: 320 x 480 pri 160ppi

Dotyková obrazovka: áno s podporou Multi-touch

Operačný systém: OS X

Úložný priestor: 4GB alebo 8GB

GSM: MHz 850, 900, 1800, 1900

WiFi 802.11b/g

EDGE

Bluetooth 2.0

Fotoaparát: 2 megapixle

Výdrž batérie: 5 hodín aktívneho telefonovania/videa/prehliadania webu a 16 hodín prehrávania hudby

Rozmery: 115 x 61 x 11,6 mm

Váha: 138 gramov

 



 

Osobne odporúčam pozrieť si oficiálnu stránku spoločnosti Apple a taktiež stojí za to pozrieť si záznam z konferencie Macworld 2007 Keynote.



Lukáš Orgován

Neprehliadnite: