CES 2007 – „pohľad pod pokrievku“

Lukáš Orgován  /  09. 01. 2007, 00:00

Dlho očakávaná, januárová výstava CES 2007 /consumer electronics show/ je v plnom prúde. Priniesla už mnoho zaujímavých noviniek. Tisícky ľudí navštívili v januári Las Vegas, mesto kasín a zábavy, len aby sa dostavili na výstavu CES 2007. Vybrali sme niekoľko noviniek, ktoré by vás mohli zaujímať.

Windows Vista -  fingerprint reader

Spoločnosť Microsoft ukázala na CES 2007 vynovenú čítačku odtlačkov prstov, ktorá teraz konečne prichádza aj s podporou pre Windows Vista od Digital Persona. Zariadenie povoľuje užívateľom nahradiť svoje heslá za ich odtlačok prstov. Ide o veľmi dobrú náhradu hesla tzv. biometrickým heslom. To znamená, že používanie hesiel vo Viste bude jednoduchšie, nakoľko si nebudeme musieť pamätať niekoľko (možno aj desiatok) hesiel, ale bude stačiť náš odtlačok.

 

Voodoo PC

Ďalšou novinkou je nový Envy notebook určený hlavne pre gamerov, ktorý predstavila spoločnosť Voodoo PC.  Notebook má kódové označenie HW:201. Jeho procesor, AMD Turion 64 X2 dual-core mobile technlogy, dve zabudované grafické karty NVidia GeForce Go 7950 GTX bežiace v SLI móde, každá s 512 MB GDDR3 RAM tvoria vynikajúce spracovanie nových hier. Bezpochyby sa nedá zabudnúť na novú, 20,1 palcovú obrazovku high-resolution. Ak ste skôr pracovný typ, môžete si zvoliť grafickú kartu NVidia Quadro FX 2500m. Svoje dáta máte možnosť ukladať na dva HDD o celkovej veľkosti 320 GB.

 

200 GB Blu-ray disky

Na CES sa objavila nová generácia diskov od TDK. Tieto disky majú kapacitu až 200 GB  a dokopy dokážu zaznamenať 18 hodín high-definition videa, kódovaného na 24 Mbps. Spoločnosť TDK neoznámila, kedy by sa mohli takého disky dostať do komerčnej sféry predaja.

Do „zorného poľa“ sa taktiež dostali mini blu-ray disky s priemerom 8 cm, ktoré majú kapacitu 16,5 GB. Budú dostupné vo formátoch BD-R a BD-RE.  Je možné, že sa disky dostanú do predaja už v druhom štvrťroku 2007.

 

ViewSonic: LCD s web kamerou

ViewSonic predstavil na CES 2007 nové LCD monitory. Predstavené boli dva modely, s 20“ a 22“ uhlopriečkou. Tie sú zaujímavé najmä svojou integrovanou web kamerou a mikrofónom. ViewSonic odôvodnila tento krok tým, že s nástupom nových technológií internetu a vyšších prenosových rýchlostí užívatelia bažia po video konverzáciách a bežne dostupné kamery sa dosť ťažko a komplikovane pripevňujú na monitory. Zabudovaná kamera má 1,3 megapixlový senzor.

 

Toto je len doslova útržok výstavy. Som však presvedčený, že stačí na to, aby sme si mohli urobiť dosť jasnú predstavu o nasledujúcom rapídnom vývoji technológií.


 

Zdroj: TGDaily.com



Lukáš Orgován

Neprehliadnite: