Telekom 2007: Pokračujúci rast internetu a útlm pevného telefonovania

Tlačový servis  /  30. 12. 2006, 20:05

Aj v nastávajúcom roku bude podľa predpovedí spoločnosti Slovanet pokračovať rýchly rast internetu prostredníctvom všetkých dostupných technológií. Opačný vývoj bude mať telefonovanie v pevnej sieti. Internetová zábava sa na svoj rozmach ešte len pripravuje.

Viac konkurencie

Dôležitým faktorom, ktorý pozitívne alebo negatívne ovplyvňuje situáciu na telekomunikačnom trhu, je činnosť Telekomunikačného úradu (TÚ). Jeho doterajšie aktivity ťažko možno charakterizovať inak ako nedostatočné. Slovanet očakáva, že pod novým vedením sa výraznejšie zmení spôsob práce TÚ a regulátor tak už nebude len pasívnym článkom v procese liberalizácie. Kľúčovými nevyriešenými kauzami sú: uvoľnenie miestnych vedení ST pre poskytovanie rýchlejšieho internetu, sprevádzkovanie prenositeľnosti čísla, ktoré by nediskriminovalo odchádzajúcich klientov ST a neprimeraná výška prepojovacích poplatkov medzi telefónnou sieťou ST a konkurentmi. Štát by takisto mal zverejniť znenie privatizačnej zmluvy ST a najmä definitívne zabezpečiť nezávislé financovanie regulátora.


Telefonovanie

V oblasti telefónnych služieb očakávame ďalší posun užívateľov smerom k využívaniu mobilnej siete, k čomu prispeje aj celkový pokles cien vyvolaný príchodom tretieho operátora. Vo fixnej sieti bude pokračovať rast podielu telefonovania cez internet (VoIP) na úkor klasického hlasu. Následkom oboch skutočností bude ďalší pokles tržieb dominantného operátora v prospech mobilných hráčov a čiastočne alternatívnych operátorov. Nezáujem Slovak Telekomu o spoluprácu s alternatívnymi operátormi na pevnej sieti spôsobí, že pokles počtu liniek bude trvalý jav aj v roku 2007. Rozšírenie možností výberu operátora v pevnej sieti bude záležať najmä od aktivity Telekomunikačného úradu.


Internet

Aj v roku 2007 bude pokračovať výrazný rast trhu rýchleho internetu. Prvýkrát k rastu prispejú aj optické technológie v podaní Orange a regionálnych operátorov. Naopak, niektoré menšie firmy spoliehajúce sa na bezlicenčnú bezdrôtovú technológiu môžu stratiť dych v boji s všeobecne rastúcimi rýchlosťami internetu aj pre domácnosti. Najväčšiu časť trhu si udrží skupina ST, ale svoj podiel si zväčšia aj mobilní operátori. Predpokladáme, že v priebehu roka sa môže prejaviť kapacitná hranica mobilných širokopásmových technológií a reálne prenosové rýchlosti u oboch hráčov môžu poklesnúť. Počas roka možno očakávať pokračovanie konsolidácie trhu v segmente menších celoslovenských operátorov, ale aj regionálnych poskytovateľov internetu. Slovanet bude pokračovať vo svojej stratégii odklonu od využívania predražených veľkoobchodných služieb Slovak Telekomu smerom k vlastnej infraštruktúre. Zo stále rastúcich rýchlostí pripojenia a nových služieb budú ťažiť zákazníci, pričom ceny bude úspešne tlačiť nadol pokračujúci konkurenčný boj.


Zábava

O koncepte triple-play sa už aj na Slovensku veľa hovorí. Ani v najbližšom roku sa to však ešte neprejaví na úrovni penetrácie internetovej televízie alebo služby video-on-demand na Slovensku. Kombinovaná ponuka bude obmedzená na malé geograficky ohraničené oblasti, v ktorých budú operátori ochotní investovať do masívneho posilnenia svojich sietí, ktoré táto technológia vyžaduje. Na druhej strane každý, kto chce na trhu niečo znamenať, si pripravuje pôdu pre masívnejšie nasadenie produktov z oblasti zábavy, nikto nechce zmeškať potenciál rastu tržieb zo zákazníkov, ktorým doteraz poskytoval prevažne len služby televízie (UPC), telefonovania (ST a mobilní operátori) alebo internetu (celoslovenskí a najväčší regionálni ISP).

Neprehliadnite: