Automatizácie miestnej územnej samosprávy

Redakcia Inet.sk  /  11. 12. 2006, 09:02

Koncom novembra sa konala v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach konferencia o využití štrukturálnych fondov EÚ v rokoch 2007 – 2013 na informatizáciu spoločnosti, ktorú organizovalo občianske združenie Partnerstvá pre prosperitu (PPP). Prinášame Vám prvý z troch článkoch, v ktorých si bližšie povieme o vybraných prednáškach tejto konferencie.

Túto prednášku odprezentoval Milan Muška, výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), pričom v jej prvej časti poukazoval najmä na neúspešné reformy, ktoré sa vykonali v tejto oblasti. Podľa neho spoločným znakom reforiem, ktoré prebehli od obnovenia samosprávy na Slovensku, bola vždy nekomplexná analýza východiskového stavu, čo sa následne prejavilo v potrebách „dolaďovať“ reformné kroky. Zároveň sa pri reformách takmer nebral do úvahy stav automatizácie slovenskej miestnej územnej samosprávy a ani to, aký dopad budú mať, alebo aké nové potreby tieto reformné kroky vyvolajú.

Počas 15. ročnej existencie miestnej územnej samosprávy jednotlivé vlády zo štátneho rozpočtu neposkytli žiadnu dotáciu na podporu automatizácie samosprávy, pričom na druhej strane investície do obdobnej problematiky na úseku štátnej správy predstavovali rádovo miliardy korún. Samospráva musela v jednotlivých obciach riešiť problematiku individuálne, pričom najmä veľké mestá sú dnes vybavené porovnateľne, dokonca aj lepšie ako štátne inštitúcie. Výsledkom tohto prístupu je rozdielna kvalita automatizácie obcí z hľadiska techniky, softvérových produktov, ľudí a ich pripravenosti na urýchlenie inovačných procesov na skvalitnenie komunikácie, výmeny informácií a zefektívnenie činnosti samosprávy ako celku.

V roku 2005 vďaka ústretovému prístupu MDPaT SR, ktorý vyústil v grantovej podpore projektu pod názvom „Digitálna samospráva“ (DISAM), sa Sekcia informatiky a štatistiky pri Rade ZMOS začala intenzívnejšie a cieľavedomejšie zaoberať potrebou riešenia tejto problematiky. Vďaka pomoci externých expertov sa podujala vytvoriť víziu a stratégiu automatizácie miestnej územnej samosprávy.

Zmysel automatizácie obce

ZMOS vidí zmysel automatizácie vo využití IT na sproduktívnenie starostlivosti o všestranný rozvoj územia obce a potreby jej obyvateľov, ako aj sproduktívnenie činnosti obce a vzťahov obce s jej okolím. Okrem toho umožňuje občanom podieľať sa na budovaní a udržiavaní prostredia pre svoj súkromný a ekonomický život v obci, ako aj riadenie obce ako celku na základe kvalitných informácií. Zároveň umožňuje sproduktívnenie fungovania obecného úradu.

Úloha ZMOS pri automatizácií obcí

Pán Muška tvrdí, že ZMOS bude analyzovať príčiny súčasného stavu, vypracovať a predkladať projektové riešenia, ktoré smerujú k odstraňovaniu medziobecných rozdielov v automatizácií obcí. Okrem toho by ZMOS malo vykonať komplexnú prípravu zamestnancov obcí a volených predstaviteľov na zvládnutie technológií a postupov zavádzaných pri automatizácií, ako aj iniciovať naštartovanie procesov. Zároveň by mala nájsť ekonomické zabezpečenie pre realizáciu týchto úloh.

Jednotlivé činnosti ZMOS pri automatizácií obcí

  • pomoc obciam pri zavádzaní správy registratúry tak, aby bola v súlade s legislatívou

  • pomoc pri automatizácií obcí

  • pomoc pri tvorbe zadania pre automatizáciu

  • pomoc pri výbere SW, formulácií zmlúv s IT dodávateľmi, kontrole plnenia zmluvy s IT dodávateľmi, verifikácií, či dodaný SW skutočne spĺňa zadanie, pri reklamáciách

  • prevádzkovanie SW pre jednotlivé obce

  • automatizácia poskytovania znalostí a poradenstva obciam

  • e-vzdelávanie týkajúce sa územnej samosprávy

  • automatizácia spolupráce obcí, s dôrazom napr. na spoločné úrady

  • prevádzkovanie spoločnej automatickej aukcie na nákup a predaj atď.

Kde získať peniaze?

Podľa pána Mušku treba využiť finančné zdroje získané v rámci programov, ktoré budú realizované v programovacom období 2007 až 2013, ako aj finančné prostriedky získaných z projektov, ktoré boli podávané v rámci EHP. Okrem toho by sa dali použiť aj národné zdroje z projektov, ktoré boli podporované v rámci jednotlivých rozpočtových kapitol rezortov (zo štátneho rozpočtu), ako aj financie z projektových zdrojov, ktoré boli získané združovaním finančných prostriedkov. Taktiež aj kombináciou verejno-privátnych zdrojov a uplatňovaním týchto partnerských princípov. Ďalšou možnosťou je čerpanie financií z mimorozpočtových zdrojov štátu alebo z iných doplnkových zdrojov, ako aj vlastných zdrojov obcí.

Niektoré informácie z tohto článku boli čerpané z prezentácií, ktoré nájdete na internetových stránkach OZ PPP (http://www.ppp.sk/

Neprehliadnite: