Intel predstavil rivala pre OLPC XO

Lukáš Orgován  /  08. 12. 2006, 00:00

Intel tento týždeň oznámil spoluprácu s brazílskou vládou. Intel vyrába nový laptop, ktorý má byť konkurenciou pre OLPC XO.

Spoločnosť Intel oznámila tento týždeň, že spolupracuje s brazílskymi vládnymi orgánmi. Ide o spoluprácu na projekte, ktorý má priniesť nový lacný laptop. Laptop má byť priamym konkurentom pre OLPC (one laptop per child) XO.

Momentálne sa počítač testuje na niekoľkých vyhradených územiach Brazílie. Laptop je približne taký veľký ako XO. Jeho cena však presahuje cenu XO o takmer 260 dolárov. Intel však tvrdí, že dostatočný počet objednávok na výrobu zabezpečí dramatický pokles ceny. Taktiež tvrdí, že Brazília sa podujala dobrovoľne otestovať laptopy. Intel sa preto podujal dotovať brazílske školy 800 kusmi svojich nových laptopov.



Spoločnosť má za hlavný cieľ zamerať sa na masovú populáciu Brazílie, ktorá nemá prístup k technológiám. V Brazílii sa vyskytuje takmer 37 400 000 obyvateľov, ktorý nemajú prístup k počítaču. Intel pripúšťa, že Brazília bude testovať ako jeho laptop, tak aj spomínaný OLPC XO.

Jedným z hlavných rozdielov medzi XO a laptopom od Intelu je miesto výroby. Zatiaľ čo XO sa vyrába v Číne a je distribuovaný vo veľkých množstvách do ostatných regiónov, Intel necháva výrobu svojich laptopov na regionálnych výrobcoch. Laptop príde na trh so 7 palcovými farebným displejom a flash pamäťou miesto harddisku. V počítači nebude žiaden harddisk ani optická mechanika a bude vážiť okolo 2,9 libier.

Zdroj: DailyTech


Lukáš Orgován

Neprehliadnite: