Festival vedy a techniky

Tlačový servis  /  01. 12. 2006, 17:47

Minulý týždeň od 23. – 26. novembra sa konal v Bratislave Festival vedy a techniky, kde mali možnosť súťažiť žiaci a študenti so svojimi projektmi. Výhercovia, traja mládenci z rôznych kútov Slovenska, budú reprezentovať Slovenskú republiku a výsledky vlastnej výskumníckej práce na najprestížnejšej súťaži vedecko-technických projektov na svete, na svetovom veľtrhu vedeckých projektov mladých ľudí so záujmom o vedu a techniku, Intel ISEF.

Daniel Hudzík s projektom „Impulzné napájacie zdroje“, Michal Valíček s projektom „Robot-stopár“ a tímový projekt „Naša meteorologická stanica“ autorov Tomáša Korfanta a Petra Gondu. Svojimi projektmi si získali pozornosť v zápolení 64 projektov na prestížnej súťaži Festival vedy a techniky. Tento rok organizoval AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku v poradí už 15. ročník tejto súťaže.

Daniel Hudzík (16), Gymnázium Veľká okružná v Žiline, „Impulzné napájacie zdroje“ - cieľom projektu je ukázať možnosti a praktické využitie perspektívnej technológie impulzných napájacích zdrojov a vlastné skúsenosti autora.

Michal Valíček (17) z AMAVET klubu 547 v Považskej Bystrici, „Robot-stopár“ - robot pomocou senzorov kopíruje čiaru, vyhýba sa prekážkam a reaguje na zmenené podmienky.

Tomáš Korfant (16) a Peter Gonda (17), Gymnázium v Krompachoch, „Naša meteorologická stanica“ - autori zostrojili meteorologickú stanicu a pravidelne merali fyzikálne veličiny. V projekte prezentujú výsledky vlastných meraní, ale aj zistenia, čo všetko ovplyvňuje počasie.

Každý rok sa stovka projektov uchádza o možnosť súťažiť na národnej súťažnej výstave vedeckých projektov mladých ľudí do 20 rokov Festivale vedy a techniky, ktorý organizuje AMAVET. „Sme radi, že sa nám darí pritiahnuť týchto mladých ľudí. Najkrajšie je, keď vidíte, ako svoj projekt prezentujú, ten zápal pre danú vec.“ hovorí Jozef Ristvej, riaditeľ Festivalu vedy a techniky, a dodáva: „Naším cieľom je pritiahnuť stále viac a viac vedeckých projektov a mladých ľudí.“ Samozrejme cieľom každého je zvíťaziť. A ceny sú naozaj prestížne. Účasť na Intel ISEF 2007 v USA, účasť na Expo Science International - ESI 2007 v Južnej Afrike, ktoré sa uskutočňuje pod záštitou medzinárodnej asociácie MILSET so sídlom v Paríži, ceny od amerických vedeckých spoločností udelené prostredníctvom Science Servis USA, medzi ktorými je napríklad šek na 200 dolárov či diplom vedecko-technickej spoločnosti v YALE.

Tohtoročný Festival vedy a techniky bol o to prestížnejší, že záštitu prevzal člen európskej komisie, Ján Figeľ, zodpovedný za vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a viacjazyčnosť.

„Po úspešnej prvej účasti Slovenska na medzinárodnej súťaži Intel ISEF tento rok, veľmi radi uvítame vedecko-technických nadšencov zo Slovenska aj na budúci rok,“ hovorí František Fait, Intel Education Manager zo spoločnosti Intel a dodáva: „Túto súťaž organizujeme už od roku 1997, kde dávame príležitosť mládeži z celého sveta zmerať si sily. Veď nápadom sa medze nekladú.“

Neprehliadnite: