Di:sig: Voľby cez internet môžu zvýšiť volebnú účasť

Tlačový servis  /  30. 11. 2006, 12:39

Blížiace sa komunálne voľby opäť otvárajú aj otázku volebnej účasti a tým aj spôsobov, ako urobiť voľby dostupnejšími, lákavejšími, no pritom dôveryhodnými. Už niekoľko rokov sa aj na Slovensku skloňujú elektronické, takzvané e-voľby. So svojimi nespornými výhodami, no tiež potrebou spoľahlivého riešenia bezpečnosti.

edným zo spôsobov ako zvýšiť atraktivitu volieb, neustále bojujúcich s nízkou účasťou, a prilákať nových voličov, je možnosť hlasovať elektronicky. To sa týka najmä mladých ľudí naklonených novým trendom a technológiám. V neposlednom rade by to ale mohlo pomôcť aj voličom, ktorí sa počas volieb nachádzajú mimo svojho bydliska. E-voľby im umožnia voliť prakticky bez administratívnych komplikácií, jednoducho a odkiaľkoľvek. V otázke e-volieb však záleží predovšetkým na politickej ochote, aby sa elektronické hlasovanie dostalo do legislatívy ako plnohodnotná alternatívna tradičných volieb.

Viacero európskych krajín už elektronické voľby v praxi využilo. Prvé celonárodné e-voľby prebehli približne pred rokom v Estónsku, kde občania volili miestne zastupiteľstvo. Okrem toho už obyvatelia elektronicky hlasovali aj vo Švajčiarsku, Francúzsku, Taliansku či Veľkej Británii. „Elektronické hlasovanie môže pritiahnuť najmä mladých, pre ktorých je moderný spôsob hlasovania lákadlom, aj úsporou času. Ale okrem toho môžu e-voľby ušetriť organizačné náklady, ktoré vzrástli so zvýšením počtu volieb, môžu zvýšiť dôveryhodnosť a zjednodušiť spracúvanie a sčítanie hlasov,“ myslí si Ľuboš Batěk z certifikačnej autority CA Disig.

Podobne ako pri celej problematike elektronického podpisu (EP), aj základnou otázkou e-volieb je bezpečnosť. Hlasy, ktoré občan pridelí, aj celá elektronická komunikácia, musia byť chránené pred neoprávneným zásahom. Na druhej strane je nevyhnutné, aby sa dalo overiť, či má hlasujúca osoba právo voliť, ale aj technicky zabezpečiť, aby bol každý hlas ďalej anonymný. Práve v týchto procesoch zohrá svoju úlohu elektronický podpis a certifikáty. Pri hlasovaní načíta systém z elektronického občianskeho preukazu (čipová karta, USB kľúč...) identifikačné údaje voliča, ten sa prihlási heslom, na webovej stránke pridelí hlas a potvrdí ho svojim EP vytvoreným na základe certifikátu, ktorý potvrdzuje jeho identitu. A je odvolené.

Neprehliadnite: