XHTML - formátovacie a editovacie značky textu

Peter Druska  /  01. 12. 2006, 00:00

Ako urobiť text hrubým písmom bez toho, aby sme kládli dôraz na význam slova. Ako z textu škrtať a vpisovať doň. Ešte aj o horizontálnych čiarach a indexoch bude dnes reč. Veď nakoniec, stačí si ho prečítať.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že nasledujúce značky patria k logickým značkám textu, ktoré štruktúrujú text v dokumente. No nie je tomu tak. Nasledujúce značky text nejak formátujú, nemajú nijaký hlbší význam (z hľadiska rozčlenenia textu na dôležitosti). Až na posledné dve, ktoré dnes spomenieme. Všetky sa píšu do elementu <body>..</body>.

Párová značka b

Značka b označuje časť textu, ktorý sa má vykresliť tučným typom písma. Nijak nezdôrazňuje jeho dôležitosť v rámci dokumentu. Na zvýraznenie dôležitosti je značka (s navonok podobným výstupom) strong:

Tento text bude <b>tučným</b> písmom bez dôležitosti.

Vykreslenie: Tento text bude tučným písmom bez dôležitosti.

Párová značka i

Značka i označuje časť textu, ktorý sa má vykresliť kurzívou. Nijak nezdôrazňuje jeho dôležitosť v rámci dokumentu. Na zvýraznenie dôležitosti je značka (s navonok podobným výstupom) em:

Tento text bude <i>kurzívou</i> bez dôležitosti.

Vykreslenie: Tento text bude kurzívou bez dôležitosti.

Nepárová značka čiary hr

Niekedy sa stáva, že situácia vyžaduje optické oddelenie jednotlivých častí od seba. Na to je vhodná nepárová značka hr. Ako keď niekedy v zošite na matematike oddeľujeme od seba jednotlivé príklady:

<hr />

Vykreslenie:


Čo všetko sa dá so značkou hr urobiť, sa pozrite na blog Jaroslava Polakoviča, ktorý sa s touto značkou trpezlivo pohral pomocou CSS.

Párová značka small

Značka small slúži, okrem iného, aj na zoslabenie významu označeného textu. Taktiež daný označený text zmenší o jeden stupeň:

<small>Tento text</small> bude menší o jeden stupeň.

Vykreslenie: Tento text bude menší o jeden stupeň.

Párová značka big

Značka big je presne to isté, ako značka small, len s tým rozdielom, že text zväčšuje o jeden stupeň:

<big>Tento text</big> bude väčší o jeden stupeň.

Vykreslenie: Tento text bude väčší o jeden stupeň.

Párová značka sub

Značka sub označuje text, ktorý má tvoriť dolný index. Využívané je to hlavne pri jednoduchších matematických zápisoch:

Postupnosť a<sub>n</sub> je sumovateľná.

Vykreslenie: Postupnosť an je sumovateľná.

Párová značka sup

Značka sup neoznačuje zviera krúžiace nad zdochlinami v stepiach, ale text, ktorý má byť horným indexom. Napríklad mocnina:

Exponenciálna funkcia e<sup>x</sup> je rastúca.

Vykreslenie: Exponenciálna funkcia ex je rastúca.

Párová značka tt

Značka tt označuje časť textu, ktorý sa má vypísať všetkými písmenami rovnakej šírky – neproporciálnym písmom. To je písmo, akým sa píše na stroji (teletype text):

<tt>Text neproporciálnym písmom.</tt>

Vykreslenie: Text neproporciálnym písmom.

Teraz nasledujú dve značky, ktoré by sa dali zaradiť do zvláštnej kategórie.

Editovanie textu

Výhodou počítačových technológií je to, že keď sa nám niečo nepodarí napísať (ako napríklad tento článok pre pár jedincov), stačí otvoriť textový editor a jednoducho všetko zmazať. A pokračuje sa ďalej.

Mnohokrát sa ale stane, že napíšeme nejaký text do stránok, no po určitom čase ho chceme upraviť. Radi by sme taktiež ponechali aj staré znenie, a samozrejme vložili znenie nové.

Nasledujúce dve značky sa týkajú práve tohto vkladania a „mazania“ časti textu a musia byť niekde v elemente <body>..</body>.

Párové značky del a ins

Značka del označuje text, ktorý bol z článku dodatočne vyškrtnutý, značka ins označuje text, ktorý bol do článku dodatočne pripísaný.

Presne tak, ako to poznáme z poznámok v škole. Vždy nás učili škrtať len jednou vodorovnou čiarou, aby sme videli, čo bolo preškrtnuté. Pozrime sa na príklad:

XHTML jazyk je <del>presne to isté</del>
<ins>niečo iné</ins>, čo HTML.

Vykreslenie: XHTML jazyk je presne to isté niečo iné, čo HTML.

Značka del znamená v angličtine delete a značka ins znamená insert.

Obidve značky môžu obsahovať ešte aj nepovinné atribúty datetime="" a cite="". Atribút datetime="" hovorí o čase, kedy bol text vyškrtnutý alebo vpísaný do textu. Atribút cite="" odkazuje na zdroj, ktorý bol príčinou toho, prečo sme škrtali, či dopisovali – zdôvodňuje naše zmeny. Teda napríklad:

XHTML jazyk je <del datetime="20052412" cite="http://w3.org">presne to isté</del>
<ins datetime="20052412" cite="http://w3.org">niečo iné</ins>, čo HTML.

Vykreslenie: XHTML jazyk je presne to isté niečo iné, čo HTML.

To znamená, že sa nebojme škrtať. Lenže ak už má náš text vyzerať ako jeden veľký škrt, potom je ho lepšie celý prepísať nanovo.

Ďakujem za pozornosť.

Neprehliadnite: