LogicaCMG: Nové hrozby pre mobilné telefóny robia z ochrany zákazníka prioritu pre mobilných operátorov

Tlačový servis  /  22. 11. 2006, 16:16

SMiShing je najnovšou hrozbou pre užívateľov mobilných sietí, vychádzajúc z počtu útokov na celom svete. Podľa spoločnosti LogicaCMG, ktorá je vedúcim poskytovateľom telekomunikačných služieb v oblasti intuitívneho posielania správ, inteligentného účtovania, sprístupnenia obsahu a manažmentu spravodajstva zákazníkov, je SMiShing mobilná textová správa, ktorá je ekvivalentná phishingovým útokom na počítače, pri ktorých sú užívatelia navedení, aby zadávali cenné osobné údaje, alebo sú presviedčaní, aby išli na falošné internetové stránky, odkiaľ sa môže stiahnuť spyware a iné zákerné programy.

Nabil Y. Khalil, riaditeľ telekomunikačných služieb v LogicaCMG pre Stredný východ a severnú Afriku, povedal: „Mobilné spamy a vírusy predstavujú iné hrozby než ich internetové ekvivalenty, a preto si vyžadujú odlišný prístup pri prevencii a kontrole. Mobilní operátori po celom svete zohrávajú veľkú úlohu v ochrane účastníkov pred SMiShing.“ SMiShing v podstate využíva prístup k spamovaniu na základe sociálneho inžinieringu, pričom sa snaží využiť nedostatok znalostí účastníka. Táto variácia spamu neútočí priamo na telefóny takým spôsobom ako vírus. Hackeri, ktorí sú za toto zodpovední, z finančných dôvodov využívajú medzery v zákone a najnovšie technológie, aby sa zmocnili osobných dát. Medzi posledné útoky patria falošné prihlášky do online zoznamovania a pracovné ponuky cez SMS, ktoré žiadajú užívateľa aby navštívil stránky, na ktorých môže službu zrušiť.

Dobrou správou je, že znalý užívateľ sa môže útokom vďaka ich charakteru úplne vyhnúť. Rozoznaním toho, o akú správu sa jedná, a ignorovaním inštrukcií sa dá hrozba ihneď odvrátiť,“ dodal Khalil. No Khalil zároveň pripomína: „Mobilní operátori na Strednom východe a v severnej Afrike majú príležitosť uistiť sa, že užívatelia majú tieto vedomosti. Operátor môže tieto správy rozoznať tak ako väčšinu spamov správnymi sieťovými nástrojmi a označiť ich pri doručení tak, že zároveň so SMiShing správou príde na telefón varovanie. Riešenie na kontrolu obsahu od LogicaCMG zabezpečuje bezpečnosť siete na detekciu možných spamov a dokáže to potom oznámiť užívateľom, aby si boli plne vedomí obsahu správy. Toto sa realizuje vložením varovného textu na začiatku správy, čo poskytuje užívateľovi potrebné informácie, aby mohol urobiť uvážené rozhodnutie.“

S narastajúcim množstvom telefónov s prístupom na internet na trhu sa stáva ochrana užívateľa výrazne dôležitejšou. Mobilný telefón sa postupne stáva stredobodom zďaleka nie jednoduchej peer-to-peer (P2P) komunikácie a úloha mobilného operátora ako strážcu zážitkov zákazníka sa stáva čoraz komplexnejšou. Zhostením sa tejto úlohy a prevzatím zodpovednosti, ktorú to prináša, operátori získajú nielen v tom, že zamedzia negatívnemu dopadu v dôsledku zlých skúseností (ako pobúrenie a poškodenie dobrého mena značky), ale reálne môžu zvýšiť obrat, keďže vzrastie dôvera k službám budúcej generácie.

Neprehliadnite: